Калият допринася за правилното функциониране на сърдечната честота, храносмилането и влияе добре на нервната система. Консумирайки продукти с високо съдържание на калии допринасяме за правилното функциониране на организма и своето здраве.

#Киви или "плодът на здравето". Така наричаме зеления плод, поради високото му съдържание на витамини. Особено полезен е сокът като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции.

Приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. 

#Бананите са засищаща и здравословна храна, подходяща за всяко хранене, тъй като съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол.

Същевременно са богати на много важни хранителни вещества - включително калий (422 до 467 мг/брой). 

#Кафето се счита като изключително ефективен стимулант, притежаващ свойства забавящи процеса на стареене. 

Да, но вълшебните сили на кафето не се свеждат само до това – то има високо съдържание на калий (80 г/чаша).  

#Нар

консумация на червения плод ще повлияе благоприятно на високото кръвно, холестерола, както и на сърдечно-съдовата система.

#Брюкселско зеле е сред зелечуците с вискоко съдържание на калий. Сред тях са и спанакът, авокадо и доматите. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Редовното консумиране на зелени зеленчуци ще осигури, на вас и цялото ви семейство, здравословните нива на калий на организма. 

#Сушени плодове

 

Праскови, фурми или сливи, всеки има възможност да избере според личните си предпочитания. Независимо, кой пролд ще изберете, сушен или свеж, вие ще сте направила правилния избор, за да осигурите на своето тяло необходимите вещества, за да бъде то здраво и силно. 

#Подправки 

Сред шампионите, богати на калий са кимионът, кърито, джинджифилът и смляният черен пипер - 1350 мг калий/100 г. Сред подправките магданозът също не е за пренебрегване, затова не се колебайте да го добавяте към салата.