Хламидиите се предава по полов път и атакуват урогениталната лигавица. Ниската сексуална култура е в основата на широкото им разпространение - честа смяна на партньорите и полови сношения без използване на презервативи. 

Причинителят (Chlamydia trachomatis) представлява паразит,

заемащ междинно място между бактериите и вирусите. От заразяването до проявата при мъжа, периодът варира от 3 до 10 дни. Атакуват се уретрата, тестисите, простатата. В резултат на сраствания в семенните каналчета и епидидима се стига до стерилитет. 

Хламидиалната инфекция при жените може да протече безсимптомно,

но също така и с гнойно течение, болки и леко кървене при полов акт. Нелекуваната инфекцията може да се усложни със засягане на ставите и очната лигавица. Много често хламидиазата върви в комбинация с инфекция от микоплазми, трихомони и кандиди. При съмнение за инфекция -

силен уретрит или влагалищно течение, единият партньор трябва да уведоми другия

и заедно да се подложат на изследване. Взема се проба от уретрален секрет - при мъжа, а при жената - цервикален и влагалищен секрет, за да бъде изолиран причинителя.

Лечението е успешно, но задължително трябва да се лекуват и двамата партньори, като по време на лечението се избягват полови сношения. 

Начините за предпазване от хламидиаза:
- Да се избягват безразборни полови контакти и с малко познати партньори.
- Да се използва презерватив при всеки полов контакт.