Седящата професия създава блокажи и схващане на мускулите в поясната област и тазобедрените стави. Хиподинамията от принудителната работа пред компютъра е причина за оплаквания и сред млади хора. Спасението е в ежедневна физическа активност. Упражнения, бягане или ходене пеш. Опитайте и ще видите колко

вълшебно ще се почувствате след като се раздвижите.

Упражнение "скиор”
Ръцете са на кръста. Гръбнакът е изправен и гледате напред. Направете наклон напред като скиор, който се спуска по писта, като разтягате мускулите на кръста все повече и повече.

Упражнение "мост”
Наклон назад от колянна опора. Главата се движи назад, после вратът, гърбът и се връщате в обратен ред до изходно положение.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Навеждане от седнало положение
Целта е максимално да доближите коленете с лице. Ръцете са покрай бедрата. Направете три навеждания към дясното коляно; три по средата и три към лявото коляно.

Навеждания назад
От изправено положение с вдигнати ръце над главата с вплетени пръсти, без да огъвате коленете, започвате да се навеждате назад в кръста.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Странични наклони
Едната ръка се движи нагоре като продължение на гръбнака, а другата надолу се стреми да докосне петата си. Правите усилие да разтегнете мускулите в кръста.

Разглеждане на петите

Като се обърнете през лявото рамо и леко се наведете назад се стремете да видите дясната пета от външната й страна. Мислете за ефекта върху гръбнака. По аналогичен начин поглеждате към лявата пета.

Въртане на кръста

С ръце на кръста бавно направете пълен кръг на движение в кръста в едната посока и след това обратно, подобно на движенията при въртене на обръч.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Всяко упражнание със стречинг и бавно усукване също помага срещу схващането в кръста. Практикувайте всеки ден.