Водата може да бъде използвана терапевтично по различни начини. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Определение

Хидротерапията или водолечението е използване на вода (гореща, студена, пара или лед) за облекчаване на дискомфорта и подобряване на физическото здраве.

Ползи

Хидротерапията може да облекчи възпалените мускули и стави, да възстанови увредените крайници, да понижи високата температура, да облекчи главоболието и дори родилните болки. Също така спомага за релаксацията, лекува изгаряния и измръзвания и се справя с кожните проблеми. Температурата на използваната вода въздейства върху терапевтичните свойства на лечението. Горещата вода се избира заради релаксиращите й свойства. Освен това се смята, че тя стимулира имунната система. Хладката вода също може да бъде използвана за намаляване на стреса и да бъде особено подходящ вариант в горещо време. Студената вода се избира, за да намали възпалението, а редуването й с гореща стимулира кръвоносната и имунната система. Добавянето на билки и етерични масла към водата може да подобри терапевтичните й свойства. Парата често се използва заедно с етерични масла, които се вдишват, за да лекуват дихателни проблеми.

Водата може да бъде използвана терапевтично по различни начини. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Описание

Водата може да бъде използвана терапевтично по различни начини. Обичайните форми на хидротерапия включват:
Басейни, джакузита и горещи вани – Тези вани могат да включват и струи за масажиране на тялото. Те често се използват от физиотерапевти, за да помогнат на пострадали пациенти да възстановят мускулната си сила и да облекчат ставните и мускулни болки. Някои акушери одобряват използването на гореща вана за облекчаване на родилните болки.
Басейни и тангенторни вани – Физиотерапевтите и специалистите по рехабилитация могат да предпишат упражнения под вода в басейн като метод с меко въздействие за възстановяване на мускулната сила при пострадали пациенти. Способността за задържане на повърхността на водата, която се тренира при потапянето в басейна, също помага при облекчаване на болката при състояния като артрит, както и за подобряване на изометричната сила и обхвата на движение при пациенти с остеоартрит (артроза).
Вани – Хладката вода се предписва за намаляване на високата температура. Освен това ваните са една от най-старите форми за релаксираща терапия. Ароматерапевтите често препоръчват добавянето на етерично масло от лавандула в топла или гореща вана, за да спомогне за релаксацията и намаляването на стреса. Добавянето на епсом соли (с английска сол или мегнезиев сулфат) или соли от Мъртво море към банята може облекчи ревматизма и артрита.

Водата може да бъде използвана терапевтично по различни начини. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Душове – Те често се препоръчват за стимулиране на кръвообръщението. Водните струи се използват също за масажиране на възпалени мускули. В допълнение, хидротерапията с душове изглежда е за предпочитане пред водолечението с потапяне при лечението на изгаряния.
Влажни компреси – Студените влажни компреси облекчават подуванията и възпаленията вследствие на нараняване. Те могат да послужат и за сваляне на висока температура и за лекуване на главоболие. Горещите или топли компреси са полезни за облекчаване на мускулните болки и лечението на абсцеси.
Лечение с пара и сауна – Парните бани и сауните се препоръчват за отваряне на порите на кожата и изчистване на тялото от токсини. Инхалациите с пара се предписват за лечение на респираторни инфекции. Прибавянето на растения към парната баня увеличава терапевтичните й свойства.