Добрият апетит е признак на здраве, но да се сервира пълна чиния на дете, колкото на възрастен човек не е нормално. Традиционното схващане "Пълничкото дете е здраво дете” не е вярно. Големината на порциите трябва да се съобразява с обема на детското стомахче, а то е колкото двете му юмручета. Редовното прехранване води до разширяване на стомаха. Детето е в състояние да изяде преголямата порция, но резултатът - наднормено тегло, няма да закъснее.

Ендокринолозите предупреждават, че затлъстяването на възрастните се корени в детството. Най-често те са били деца с наднормено тегло и в ученическата си възраст. 

Често срещана грешка, която майките и бабите допускат е да хвалят детето, че си е изяло всичко, което те са му сервирали. По този начин то губи самоконтрол в разпознаване на чувството си за ситост. По-добре е да му се позволи да спре да яде, когато усети, че се засити без да преяжда.

Не обсъждаме този въпрос само заради естетиката и фигурата, а заради здравословните рискове от наднорменото тегло на децата. Още в предучилищна възраст има деца, които получават плоскостъпие. То е причина за тромава походката, изкривяване на крачетата, болки в колената и тазобедрените стави. Наред с психотравмата от подигравките на другите деца, получават затруднения в дишането, а по-късно и високо кръвно налягане.

Лоши хранителни навици са:

Хранене по всяко време.
Бързо хранене.
Хранене пред телевизора или компютъра.
Несъобразено големи порции.
Редовното даване на лакомства като награда.
Успокояване чрез храна (най-често с шоколад). 

Чрез консумацията на подсладени напитки се поемат ненужно количество допълнителни въглехидрати и скорбяла, извън основното хранене. Шоколадовите вафлички и десертчета с карамел и ядки съдържат мазнини и въглехидрати с висок гликемичен индекс.

Примерът от храненето и вкусовете на родителите е образец за подражание. Ако у дома вместо вафлички и бисквитки на масата има постоянно фруктиера с плодове, всеки член на семейството ще се изкуши и ще си вземе, включително и детето. 

Ученикът, който не спортува, има заседнал начин на живот. Препоръката на специалистите е, че детето трябва да играе от 1 до 3 часа всеки ден. Родителите не бива да чакат детето им да напълнее, за да го запишат да спортува. Ако не харесва спорта, който вие сте му избрали, предложете друг. Добре би било да има домашен любимец, с който да излиза на по-дълга разходка, когато е удобно за него.

Ако въпреки тези грижи, детето пълнява, направете консултация с лекар. 

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images