Днес все повече и повече се говори за балансирано хранене, здравословен и активен начин на живот. Все повече се замисляме и интересуваме от това с какво и как се храним, как живеем и какъв пример даваме на близките си.

Балансираното, натуралното, природосъобразното и екологичното станаха едни от най-коментираните теми, тогава, когато говорим за ежедневието и начин на живот на така наречения модерен, съвременен човек.

Но същият този модерен човек става все по-зает, все по-забързан и все по-амбициран да се развива, да постига резултати и да реализира планове. Същият този модерен човек има все по-малко време и все по-голямо желание да живее така наречения природосъобразен начин на живот. Къде обаче се срещат плановете и реалността и къде желаното става реализируемо. Как да разберем коя е най-правилната "рецепта" за балансиран начин на живот сред морето от информация, съвети и факти, които ни казват как да се храним, как да живеем и как да си почиваме?

Ние само ще кажем, че всеки сам трябва да открие това, което го кара да се чувства добре в кожата си и да се усмихва, но за да се случи това трябва да започнем от някъде.

За това решихме сега, в началото на годината да поговорим за доброто начало и за успешния старт. А от гледна точка на храненето, за нас началото на деня е закуската. Така месец февруари ще стане нашият месец на закуската.

Започваме от днес, като ще опитаме да ви дадем различен поглед върху закуската, ще ви запознаем с експерти в областта на храненето, ще ви покажем данни и факти, а крайното мнение ще оставим на вас.

Приятно четене! >>>

Защо закуска?

Представяме Ви националния консултант по хранене проф. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи“, която ще отговори на въпроса, който много дами си задават ежедневно "Трябва ли да закусвам наистина и защо това е толкова важно?"

На този въпрос проф. Дулева ни отговори така: Закуската сутрин, след дълъг период на гладуване през нощта, е важна за поддържане на здравето. Редовният прием на полезна закуска сутрин не само осигурява енергия и хранителни вещества, но и оказва положителен ефект върху храненето и хранителния статус, като съдейства за поддържане на телесното тегло. След дългия период сън през нощта, закуската е първият източник на енергия, от която организмът се нуждае за умствени или физически дейности.

Сутрешната закуска увеличава способността ни да се концентрираме, като осигурява и поддържа нивата на кръвната захар и по този начин подобрява способностите ни да усвояваме информация през целия ден. Систематичен преглед на повече от 50 проучвания, показа, че консумирането на закуска има положителен ефект върху когнитивните функции, по-специално върху паметта и вниманието, особено през втората половина на сутринта, когато е налице спад на тези възможности. Някои от тези изследвания подчертават, че консумирането на храни с нисък гликемичен индекс (пълнозърнести храни) влияе положително върху тези функции, тъй като тези храни освобождават енергия равномерно и бавно. Сутрешна закуска с храни с нисък гликемичен индекс се свързва с по-добри умения за запаметяване, както и със способност да се поддържа вниманието.

Хапвайки редовно сутрин, ние изграждаме правилни хранителни навици и си осигуряваме балансирано меню, чрез което успяваме да разпределим приема на енергия в рамките на деня. По-този начин си помагаме за намаляване или за поддържане на оптимално тегло. Няколко проучвания показват връзката между редовното закусване и адекватния за организма ни прием на множество полезни за нас вещества: влакнини (фибри), калций, калий, фосфор, витамин А, С, Е, В6 и В12, рибофлавин, цинк и желязо от една страна, както и намален прием на мазнини и холестерол от друга.

Приемът на храни с нисък гликемичен индекс по време на закуска (с комплексни въглехидрати и влакнини, като готови за консумация зърнени храни, хляб, сухари, бисквити и др.) има най-голямо влияние върху енергийния прием през останалата част от деня. Установено е, че при хората, които пропускат основно хранене и по-специално закуската, по-често страдат от затлъстяване и наднормено тегло и имат по-голяма обиколка на талията.

За това специалистите по хранене препоръчват консумиране на полезна закуска всеки ден, която да съдържа най-малко по един представител от основните групи храни – зърнени храни и пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци (с ниско съдържание на захар и сол, сокове); източници на пълноценни белтъци  като мляко и млечни продукти, висококачествено месо и яйца; мазнини и масла, полезни за здравето; течности: вода, чай (без захар).

Накрая на всяка седмица, в продължение на месец, очаквайте АНКЕТА, свързана със стаиите, посветени на балансираното хранене. Всяка седмица ще имате възможността да играете за 5 награди от NESTLÉ® FITNESS®, а накрая, ако отговорите правилно на въпросите от последната пета анкета, ще можете да участвате в томбола за ваучер за натурална козметика на стойност 250 лв. Приятно четене и УСПЕХ!