Грубо и несправедливо отношение или директна обида попадат на точното място – директно в сърцето. В резултат на това настъпва мигновена реакция на възмущение с желание за реванш. Чувствата градират до неистово желание за мъст. Когато човек се остави под властта на гнева, често последиците са социално неприемливи. Освен това

гневът е мощен разрушител на физическото здраве на този, който се гневи.

Съществува поговорка, че е глупак този, който не може да се разсърди, но е мъдър този, който не иска да бъде сърдит.

Ако някой ви пренебрегва и грубо навлиза в личното ви пространство, ваше право и задължение е да отреагирате, че не одобрявате това поведение и не го допускате да се повтори оттук нататък, но след това да забравите и да простите.

Навярно можем да се научим да прощаваме и да забравяме

"Това, че са ни обидили - е казал Конфуций, - нищо не значи, ако ние не си спомняме постоянно за него."

В отмъщението няма победители, затова трябва да ценим високо всяка проява на толерантност и умението да се спре раздразнението навреме.

Чувството на обида, макар и натрапливо, може да се надделее с постоянна заетост и нови ангажименти.

Дейл Карнеги съветва да се увлечем по някакво важно и възвишено дело. Тогава оскърблението и враждата, които срещаме в живота, няма да имат никакво значение, защото ще помним и ще мислим само за своята работа. Другото е да не мислим нито минута за онези, които са ни неприятни. Все пак ние сме господарите на своя разум, нали?

Снимка: imagerymajestic