Измененията в челюстната става (темпоромандибуларна), могат да  предизвикват главоболие или болки във врата. Когато зъбите не се срещат правилно при отваряне и затваряне на устата, някои от дъвкателните мускули се претоварват. В тях се появява спазъм и болка, която се разпростиранява в по-широка област.

Болката в главата и врата от нарушена захапка може да се променя и да се мести.

Д-р Хамид Назери от своята практика като стоматолог описва, че тези пациенти страдат в продължение на десетки години без да намерят лечение, освен временно успокояване с обезболяващи средства. Резултатите от рентгеново изследване, от ядреномагнитен резонанс, от томография, не показват нищо различно като признак на заболяване при тях. 

Темпоромандибуларната става е важна

и има отношение към главата, с която я свързва плетеница от мускули. При определени условия, именно тези мускули могат да предизвикат симптомите като главоболие и болка във врата. Специалистите, които се занимават с невромускулна стоматология могат

с прецизна апаратура да измерват активността (добра или лоша) на мускулите, които отварят и затварят устата.

Компютризираната апаратура следи и отчита активността на ставата и мускулите във всяка позиция. Освен това чрез електромиография се измерва състоянието на дъвкателните мускули. Нарушените движения в ставата може да се отчетат и чрез сонографско изследване на вибрациите в костите при отваряне и затваряне. 

Невромускулната стоматология е съвременно постижение,

за по-качествен живот на хората с хронично главоболие и болки във врата, породени от изменения в челюстната става.

Какво се случва с темпоромандибуларната става при затваряне на устата

Д-р Назери обяснява движението като прави аналогия с поведението на кацащ самолет. Пилотът при кацане контролира три движения: наклона при докосване на повърхността; изравняване отляво и отдясно и правата линия на приземяване. Ако самолетът е остро наклонен, носът на самолета ще се забие. Ако е наклонен назад - опашката на самолета ще се провлачи и ще се счупи. Ако едната страна удари земята преди другата, също ще последват щети. Когато долната челюст се придвижи към горната и предните зъби се допрат, се прилагат същите правила. Мозъкът получава информацияна, че има неточност и активира мускули, така че зъбите да се докоснат, т.е. "да се приземяват” перфектно. 

Ортодонтски изследвания показват, че от последните 250-300 год. човешките зъби не са в най-точната позиция. По-малко от 3% от хората са с правилно подредени зъби без намесата на стоматолог.

Дъвкателните мускули, които участват в темпоромандидубларната става се приспособяват, така че зъбите да се срещнат правилно.

Мускулите се претоварват и в тях се получават спазми, които предизвикват главоболие и болка във врата. С електрическа стимулация на мускулите може да се премахва спазъм и болката да отзвучи. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

За да се възстанови физиологичното положение на ставата, когато мускулите са най-спокойни, се моделира и

със специални материали се изготвя приспособление, което се поставя върху долните зъби.

С ортодонтското пособие се осигурява правилна захапка. Облекчава се натоварването на дъвкателните мускули, а резултатът е - край на главоболието и болката във врата.