Известен факт е, че шопингът действа успокояващо на жените и повишава настроението им. Дали тази терапия обаче действа на всички е въпрос на индивидуалност. Но има и жени, които се изнервят от дългите разходки по магазините, и вместо да излекуват депресията си, изпадат в още по-дълбока такава.

Тогава? Шопингът вече е остаряла терапия! Замени я фотосесията.

Причините са много и различни. Заставайки пред обектива, показваме истинското си аз, защото ако не сме професионални фотомодели, ще ни е доста трудно да влезем в чужда роля. Близкият контакт с фотографа ни кара да се представим в най-добра светлина. Обикновено в главата ни нахлуват мисли като „Той/тя какво ли си мисли за мен?”, „Дали да не се усмихна малко повече”... Резултатът, отпечатан върху снимките, определено ще ни въздейства. Ако от там ни гледат големи тъжни очи, ъгълчета на устните ни са увиснали, а косата ни е безжиснена, това ще ни даде обективна представа как ни виждат околните. Наистина ли искаме те да ни приемат като най-тъжният и нещастен човек на света? Едва ли!

Ето още няколко причини фотосесията да действа успешно срещу депресия и тъга:

1. Ако искате да получите снимки, с които да се похвалите пред приятелите си, трябва да се погрижите за външността си. Фотошопът наистина прави чудеса, но има неща, с които дори тази програма не може да се справи. Наспете се добре, оправете косата и маникюра си. Дори само тази подготовка ще ви тонизира и ще повдигне настроението ви.

2. Фотографите обикновено са духовити хора, които умеят да ви предразположат да се почувствате добре. Фрази от рода на „Страхотна си!”, „Фантастично се получи!”, „Много красиви извивки!” и други действат като ударна доза енергийна напитка. Ще повишат настроението и самочувствието ви. Ако фотографът е мъж, това ще добави солидна щипка пикантност в ситуацията. Опитвайки се да съблазните камерата, може да съблазните него самия или пък просто да потренирате как да съблазните любимия си мъж.

3. Пред обектива може да се освободите от всички задръжки. Ако ви е писнало да бъдете обикновен офис служител, за фотосесията може да се превъплътите в каквото си пожелаете.

4. Сега и тук вие сте звездата. Вие сте на фокус и в обектива на фотоапарата. Това няма ли да ви накара да се почувствате по-добре?

5. За снимка обикновено ви карат да се усмихнете. Всяка усмивка е стъпало нагоре от черната дупка, в която сте изпаднали.

6. Много хора се притесняват да бъдат снимани. Но и снимането е като всичко ново и непознато, което се случва в живота ни. Ако не можем да плуваме, ни пускат в дълбокото. За да не потънем, бързо се научаваме да махаме с ръце и крака. Притесненията от снимките изчезват с всеки следващ кадър. Това може да ви освободи от доста натрупани комплекси, заради които страдате от ниско самочувствие и изпадате в депресия.

7. Ще има с какво да се похвалите пред приятели, познати и колеги. Професионалната снимка включва и обработка след фотосесията. Така че със сигурност ще имате своя красива снимка, която да показвате. Поставена на в красива рамка на стената, тя всеки ден ще ви показва колко добре изглеждате. А какъв по добър стар и завършек на деня от това?