Фолиевата киселина е водноразтворим витамин и както всеки един от тях, има жизнено важна роля за организма. Необходима е при образуването на еритроцитите и левкоцитите, за поддържане на телесната температура и енергия, и особено за изграждане на невралната тръбата по време на бременност.

С недостиг на фолиева киселина се свързват спонтанни аборти, преждевремменно раждане, бебета със спина бифида.

Националният консултант по медицинска генетика проф. д-р Иво Кременски препоръчва по време на бременност и дори 3 месеца преди забременяване да се приема допълнително фолиевата киселина, за която той е категоричен, че е безвредна.

Последствията от недостиг на фолиева киселина, витамини В6, В12 и коензим Q са безсъние, депресия, слаба имунна защита и високи нива на хомоцистеин в кръвта.

По-сериозните увреждания от всичко това (нарушения протеинов метаболизъм) са сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, диабет и бъбречни оплаквания.

Срещу  хранителния недостиг на фолиевата киселина се препоръчват:

тофу, бирена мая, фурми, фасул, бамя, кафяв ориз, пшеничен зародиш, гъби, спанак, аспержи, карфиол, броколи, зеле, червено цвекло, папая, цитрусови.

За да си осигури правилно функциониране на тялото, човек трябва да се храни редовно разнообразно и пълноценно.