Човек се изпотява от силни емоции, след отделяне на определени хормони, при усилена физическа работа и по-висока температура на околната среда. Това е част от сложния саморегулиращ се процес за поддържане на постоянната телесна температура, като чрез изпаряване на потта се постига снижаване на температурата. По този начин се забавя изтощението на организма, но загубата на течности може да достигне до 1-2 л/час. Затова когато се поти, човек трябва да се рехидратира с пиене на минерална вода непрекъснато.

Работата на музикантите и певците също е свързана с много мускулна работа и стрес. Неслучайно френският лекар д-р Франк Шофрю в книгата ”Здравето на музикантите и певците” цитира изказване на Лучано Павароти: ”Да пееш, означава да се изпотяваш”. Едва ли сме се замисляли за

проблемите, които може да създаде обилното изпотяване на ръцете за музикантите.

Например, да доведе до подхлъзване върху клавишите на пианото или върху клапите на кларинета, че дори до проваляне на изпълнението.

Медицината търси средства за повлияване на тази реакция, но винаги има и странични реакции. Може би затова лекарите -хомеопати препоръчват препарати за "теренно” лечение – според индивидуалните характеристики на конкретния човек и съответно медикаменти срещу изпотяване при стрес или умора: вератрум албум - студена пот по челото, бледост на лицето, диария от страх; табакум – студена пот по ръцете, с треперене и сърцебиене; медуринум – студена пот по ръцете, страх от липса на активност.

Съществуват възможности за след периода на усилена работа: натриум муриатикум -обилно изпотяване в подмишниците по време на свирене и пеене; селениум - солена пот със загуба на паметта, сънливост и постепенно прегракване;  фосфорус - студена пот по цялото тяло след интензивна умствена работа, съпътствана със силна жажда, световъртеж, сънливост през деня; силицея - изпотяване в областта на главата, подмишниците и стъпалата, зиморничавост и понижено настроение.

Не по-малко затруднения създава намаленото изпотяване

Ако обилното изпотяване може да ”провали изпълнението”, то много сухата кожа ще наруши усета за допир. Физиологично намаленото изпотяване при стрес на кожата и сухотата на лигавицата могат сериозно да смутят изпълнението както на музикантите, така и на певците. При суха, набръчкана, изтънена кожа със суха лигавица на фаринкса и непрекъснато покашляне за "прочистване на гласа” лекарите -хомеопати препоръчват алумина. За суха уста, като че езикът е залепнал за небцето, без да изпитват нужда от поемане на течности се препоръчва нукс мосхата, а плумбум металикум - при суха кожа, депресия и болки в екстензорните мускули на ръката.

Хомеопатичните средства биха могли да облекчат дискомфорта от изпотяването. Освен това те са най-леко поносими и не предизвикват странични реакции. Срещу емоционалното изпотяване е добре да се направи психотерапевтична консултация, както и да се усвоят методи за автотренинг и медитация.