Свежест и сладост ще придадете на всяка есенна салата с прясно настъргана червена или зелена ябълка. Ако искате да се радвате на добро здраве и услужлива памет, добавяйте и по 2-3 натрошени орехови ядки. Добавете също и кълнове към салата от есенните зеленчуци за балансиране на нервната система и засилване на паметта. Ето рецептата на една богата салата, която е 

мощен енергиен тоник - от моркови, червена ябълка и джоджен.

-4 чаши настъргани моркова
-1-2 настъргани червени ябълки
-Сок от половин лимон
-½ чаена лъжичка мед
-½ супена лъжица накълцан пресен джоджен
-6 зрели маслини
-9 смлени орехи
-3 супени лъжици кокосови стърготини.

Снимка:Thinkstock/Getty Images


Рецептата е достатъчна за 3 порции
За един човек са  достатъчни 300-400 гр, за да може целулозата да изчисти и храносмилателния тракт.

Здравословна салата от пащърнак и зелена ябълка с магданоз и орехи

За ябълката е известна поговорката: "Ябълка на ден - да бяга докторът от мен”. В комбинация с пащърнак, магданоз и орехи салатата е подходяща за хора със стенокардия и високо кръвно налягане. Активното вещество пастинацин в пащърнака има съдоразширяващ и спазмолитичен ефект. Освен това е естествен афродизиак, подобно на целината и джинджифила и стимулира храносмилането. Ползотворно действа също върху бъбреците, като усилва диурезата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Салата от зеле и моркови с покълнала люцерна за балансирана нервна система

Широко консумираната салата от зеле и моркови е несъмнено витаминозно богатство. В комбинация с кълнове е прелест за изтощения организъм. За здравословните ползи от зелевото семейство може да прочетете повече тук>>>.

Есенните салати подправяйте със зехтин или олио от гроздови семки. За устойчив и здрав организъм използвайте прясно изцеден лимонов сок. С него ще си осигурите по-голямо количество от витамин С. Бъдете внимателни със солта. По-добре се научете да консумирате свежите салати без осоляване или използвайте калиева сол.

Друго ценно богатство на есента е червеното цвекло.