Подходящи за замразяване са зрели и здрави плодове и зеленчуци. Замразяването е здравословен начин да се запази полезният им състав. Използвайте пликове за замразяване или пластмасови кутии с капак. Оформете пликовете като плоски правоъгълни пакети, които наредени един върху друг заемат по-малко място. Надпишете съдържанието и датата на замразяването. Не запълвайте фризера за един ден, за да може замразяването да бъде равномерно и бързо.

Подходящи за замразяване са тези зеленчуци, които изискват термична обработка. Нарежете зеленчуците на кубчета, шайбичкии или настъргани така, както бихте ги добавили към ястията. Предварително ги почистете от дръжки, семена и кори. Измийте ги и ги подсушете.

Най-често замразяваните зеленчуци

Домати
Узрелите домати се измиват, подсушават се и се нареждат цели в полиетиленови пликове. По-едрите домати се нарязват на половинки или четвъртинки. Без да се размразяват се прибавят към ястието по време на готвене.

Доматен сос
Нарязаните червени домати се задушават за 10 мин. и се пасират. Сосът се налива във формички за лед и се замразява, след това се опаковат отделно по 3-4 кубчета. Прибавят се към ястията в замразен вид.

Чушки
Червените или зелени месести чушки почистете от дръжките и семето. Пакетирайте ги цели, нередени една до друга за пълнене, или нарязани за гювеч. Използвайте ги след като ги размразите непосредствено преди готвене.

Печени чушки
Може да се замразят изстинали печени чушки с люспите. Замразяват се една върху друга в пликове. След размразяването се обелват. Може да си направите вкусна комбинирана салата с печени чушки или да ги панирате.

Моркови
Предварително измийте и подсушете морковите. Нарежете ги на дребни кубчета за супа или на шайби за гювеч. Пакетирайте ги в полиетиленови пликове. Добавете към ястието необходимото количество по време на готвене без да ги размразявате.

Магданоз и копър
Връзките магданоз или копър се почистват и се измиват. Подсушават се и се нарязват. Замразяват се в кутийки с капак. Добавят се в замразен вид накрая към ястията.

Девесил, листа от целина, джоджен
Стръковете им се измиват и подсушават. Без да се налага бланширане се нарязват на дребно. Поставят се в кутийки или пакетчета за подправяне на супи и готвени ястия.

Богатите на вода зеленчуци като маруля и краставица не се замразяват, защото размекнати след размразяването не са вкусни.

Най-често замразяваните плодове

Боровинки
Боровинките преди замразяване трябва да бъдат измити и изсушени. Замразяват се цели за максимално запазване на полезните витамини.

Сини сливи
Сливите преди замразяване трябва да бъдат измити и изсушени. Нарязват се на половинки и се премахват костилките им. След размразяване се пасират със захар на вкус.

Тиква
Тиквата се измива. Предварително се нарязва на удобни парчета, на които се обелва кората. Може да се нареже на малки парченца или да се настърже на ренде. Замразява се в полиетиленови пликове. Така съхранената тиква се използва за варене, тиквеник, крем карамел с тиква, сладкиши, тиквена крем-супа.

Възползвайте се от есенното изобилие. Използвайте фризера като съвременен начин за запазване на зеленчуци и плодове през цялата година.

Важно! Веднъж размразените зеленчуци или плодове не замразявайте повторно.