Точно сега, от екстремно ниските температури, колкото и предвидливо да се обличаме с най-топлите си дрехи, тялото ни премръзва и много често хората се оплакват от схващания. Има средства и начини да се избегне това сковававане.

Разтягащи упражнения

Всеки ден за 10-15  мин. правете кръгови движения с всяка става на ръцете, на краката, на кръста и на врата. При бавно изпълнение на кръговете ще разберете къде сте ограничени, т.е. имате схващане. Масажирайте мускулите на това място и повторете упражнението. Със сигурно ще усетите, че обемът на движението се увеличава. Подходящо е и йогийското упражнение „Поздрав към слънцето” или всякакви упражнения за загряване, каквито сте правили някога.

Топъл душ или вана

Отлично средство да се стоплите, да се отпуснете и възстановите кръвооросяването на краката и ръцете и измръзцналото ви лице.

Сауна

Чрез водни процедури с топла минерална вода или престой в сауна ще се освободите от „насъбрания” студ и ограниченото движение на врата, раменете или в кръста.

Топли течности

Сега е сезонът на горещия чай. Пийте го с удоволствие. Известно време забравете за бира, охладено бяло вино или шампанско и водата от хладилника. При желание за алкохолна напитка избетете греяното вино, пунш или грог.

Храна

Нека изборът ви падне върху топлите супи. Охладените свежи салати временно заместете със задушени зеленчуци на пара. От студена храна тялото в момента няма нужда. Независимо, че сладоледът е много изкушаващ  десерт, изоставете го за по-топлите сезони.

Облекло

Без шал, без шапка и ръкавици не излизайте, макар и за 5 мин. Дънките не са подходящ панталон за студената зима, но ако ги предпочитате, носете  под тях термобельо за зимен спорт или вълнен чопрапогащник. Мускулите на бедрата премръзват, ако палтото или якето не покриват коленете.

На отделеното време за затопляне и упражнения и предпочитанието на топлите храна и напитки, тялото ще ви се отблагодари с добра форма без схващане и сковаване, въпреки …студа.