На 18 ноември светът отбелязва Международния ден без цигарен дим. По традиция, на третия четвъртък от месец ноември, активисти по цялата планета призовават заклетите пушачи да оставят цигарите поне за 24 часа.

В България днес ще се проведат редица инициативи, организирани от Министерството на здравеопазването, които целят да се популяризира вредата от тютюнопушенето - прожекции на филми, измерване честотата на дишането, обучения и др.

На възлови места в София доброволци ще държат кошчета за боклук със стикер „Пушенето забранено", където всеки съпричастен към каузата, ще може да изхвърли цигарите си.

Статистиката сочи, че 40% от мъжете и 9 на сто от жените по света пушат. Има тенденция към нарастване броя на представителките на нежния пол, които редовно палят по цигара.

Над 5 млн. души, от които 1.5 млн. жени, умират ежегодно от заболявания, причинени от употребата на тютюневи изделия.

Тя увеличава риска от много видове рак - на устата, фаринкса, хранопровода, ларинкса, пикочния мехур, панкреаса, бъбреците и шийката на матката, както и риска от остра миелоидна левкемия. Активното пушене може да причини и рак на гърдата преди менопаузата.

Дамите, които имат вредния навик, доста по-често страдат от безплодие и забавяне на зачеването в сравнение с непушачките. Онези, които пушат по време на бременност пък рискуват да родят преждевременно и дори да причинят смъртта на бебето си.

Тютюнопушенето може да доведе и до намаляване на кърмата.