Яденето на чипс, бисквити и пица под тригодишна възраст, заплашва да намали IQ на децата след пет години. Дори и промяната в диетата след това, няма да помогне за възстановяване на мозъчната активност, откриха учени.

Това е първото изследване, което показва връзката между здравословната храна и умствените способности на децата, съобщава БГНЕС. Обосновката на откритието е, че правилното хранене през първите три години е най-важно, защото през този период мозъкът на децата се развива най-бързо.

В изследването участват 14 000 деца родени през 90-те години. Родителите били помолени да попълнят въпросник за диетата на децата през първите години от живота им. Специалистите взели предвид и социалния статус, възраст, кърмене и др. Експертите разграничили три стратегии за хранене: диета, наситени мазнини и захар, традиционните храни с месо и зеленчуци и здравословна храна, което означава, изобилие от салати, плодове и зеленчуци. Оказва се, че храните, консумирани в ранна детска възраст оказват пряко влияние върху мозъчната активност. 20% от децата, които яли нездравословно през първите три години показали спад на IQ.

* Буквално от английски - "храна-боклук". Използва се често като определение за храната, която предлагат веригите ресторанти за бързо хранене.