Наскоро при гостуване на моята баба, бях приятно изненадана с един, според мен, извънредно ценен подарък. Баба, която е нашата домашна здравна енциклопедия, необичайно развълнувана ми връчи едно вехто, но (любопитно как) добре запазено тефтерче с излъскана от времето кожена подвързийка. По думитe й то е принадлежало на нейната майка, която пък го е получила от своята майка.

Интересното е, че жените от рода й в миналото са били известни повече или по-малко като врачки, баячки и знахарки. Прабаба ми, например, е била посветена в тайната за успешното лечение на безплодие.

Така, аз се оказах новата притежателка на един малък ръкописен сборник от стари изпитани рецепти за лечение на какво ли не. Различните почерци издават, че са събирани от няколко поколения жени – лечителки. Традицията е била, и до ден днешен е, "тайните на занаята" да се предават по женска линия – писмено или устно за някои по-специални и секретни илачи.

От бабините рецепти избрах една за приготвяне на т. нар. медена "бърканичка", предназначена да помага при пролетна умора и да дава сила и бодрост:

В голям стъклен буркан се настъргват три необелени зимни кисели ябълки заедно с коренче хрян. Смесва се с пълна шепа счукани орехови ядки, десет лъжци мед, 100 г кайсиева ракия.

Приема се по една лъжица сутрин на гладно с една чашка вода, като половината от водата се пие преди лъжичката, а другата – след. Дозата е за 20 дни.

Надявам се, ще опитате и ще усетите благотворния ефект!