.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Доматите предпазват от рак на стомаха

Евгений Милов | преди 35 седмици
Домати
Снимка: iStock
Популярните зеленчуци убиват раковите клетки

Доматите могат да забавят развитието на рака на стомаха, което е поредната полза от средиземноморската диета, като италианските учени са работили с екстракти от популярните сортове в страната San Marzano и Corbarino.

Популярните зеленчуци в българската кухня не само намаляват способността на раковите клетки да се развиват и разпространяват, но предизвикват и смъртта им.

Резултатите от изследването сочат, че ползата от доматите "не изглежда свързана със специфични съединения, като например ликопена, а по-скоро трябва да се разглеждат в тяхната цялост", заяви ръководителката на изследването Даниела Бароне от италианския център за онкологични изследвания в Мерколиано.

"Резултати дават възможност за потенциалната употреба на специфични хранителни вещества от доматите не само за профилактиката на рака, но и като конвенционалните терапия срещу раковото заболяване", заявяви авторът на изследването проф. Антонио Джордано.

Пълните резултати от научното изследване са публикувание в списание "Journal of Cellular Physiology"

Средиземноморската диета снижава риска от рак на гърдата с 40%Здравословното откритие на годината!
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Слагате ли си противогрипни ваксини?