Интервюто е направено от портал "Мама, татко и аз" с психиатъра д-р Александър Ангелов.

Мама, татко и аз: Елизабет Тейлър, Лайза Минели, Къртни Лав, Бритни Спиърс, Наоми Кембъл, Дрю Баримор - това е само кратък списък на звездите, които са имали проблем с алкохола. Коя доза е безопасна? Къде е границата, след която започва зависимостта? И може ли алкохолът да бъде полезен?
Д-р Ангелов: Идеята за „спешни“ грижи чрез алкохол не е безопасна. На последния въпрос отговорът не е еднозначен – да, понякога, в случай на сърдечен пристъп или чернодробна или бъбречна криза, и при положение, че нямате подръка лекарствено средство, то можете да изпиете една чаена лъжица коняк, уиски или водка, като при това ще преустановите спазмите на вашите кръвоносни съдове и ще почувствате общо облекчение до пристигането на линейката. Не са за подценяване редките случаи на „непоносимост”- алергични реакции към алкохола. Тогава и минимални дози може да са опасни.

Малки алкохолни дози помагат и на хора с хипотония: една-две лъжици коняк помагат на човек с понижено артериално налягане да се почувства отново в кондиция. Безспорно е също така благотворното влияние върху организма на червените сухи вина. В кората на червените гроздови семена се съдържа ресвератрол - натурално съединение с мощно антиоксидантно действие. Постъпвайки в човешкия организъм, това вещество възпрепятства развитието на сърдечно-съдови и онкологични заболявания и задържа възрастовите изменения на мозъка и опорно-двигателния апарат. Освен това, доброто вино подобрява храносмилането и предотвратява отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове.

Ползването на алкохола като „лекарство” е възможна „оправдателна” система за преминаване към редовна употреба на рискови дози алкохол и в последствие алкохолна зависимост.

И въпреки тези безспорни данни, Световната Здравна Организация (СЗО) забранява на лекарите да предписват на своите пациенти като лекарство каквито и да е алкохолни напитки. Това е така, защото алкохолът може да бъде полезен само в малки дози. При увеличаването им лесно се развива зависимост и в последствие - алкохолизъм. Всичко е въпрос на мярка и, разбира се, на индивидуална поносимост.

Мама, татко и аз: Каква алкохолна доза се смята за безопасна?
Д-р Ангелов: По препоръка на същата тази СЗО, мъжете могат да употребяват не повече от 40 г чист спирт на ден (например 2 бутилки бира, 100 мл водка или 3 чаши сухо вино). При жените - съответно 30 г чист спирт означава 1 бутилка бира, 80 г водка или 2 чаши сухо вино. И всичко това при положение, че поне 2 дни в седмицата човек не употребява никакъв алкохол. Това са възможностите на здравия черен дроб да разгражда алкохола. Има изследвания, според които следи от 100 мл 40 градусов алкохол могат да се открият в организма ни в продължение на 14 дни.

Мама, татко и аз: Къде е границата и кога започва алкохолната зависимост?
Д-р Ангелов: В последно време за основен критерий се приема загубата на ситуативен контрол. Не е задължителна ежеднежна масивна алкохолизация. Признанието за нея е достижение за малцина, защото се изисква смелост и отговорност. Повечето хора смятат себе си за умерени консуматори и ако един човек пие по две бири всеки ден, а друг пие рядко - но по много, то кой от двамата е с проблем? Екпертите на СЗО различават четири вида алкохолна употреба.

Безопасна форма. При нея човек употребява не повече от 210 мл (за мъжете) или 135 мл (за жените) чист алкохол седмично. При това дневната доза не трябва да превишава ежедневното безопасно ниво от 40 мл (за мъжете) и 30 мл (за жените).

Опасна форма. При нея човек системно превишава безопасните дози и не съблюдава режим на трезвеност. Според лекарите при такова отношение човек рискува бъдещо пристрастяване и получаване на „бонус” - някои заболявания, свързани с алкохолната злоупотреба: цироза на черния дроб, язва на стомаха, малокръвие и сърдечна недостатъчност.

Форма с тежки, вредни последици. В този случай човек консумира непрекъснато в продължение на повече от два дни, чувствайки непреодолимо желание да не изтрезнява. Най-характерен признак за това състояние е загубата на контрол над количеството - без чувство за мярка, което ограничава, човек става склонен към системно и тежко напиване. И макар тази трета форма да не е все още състояние на алкохолизъм, то при нея мозъкът и органите на пиещия човек се увреждат постепенно и сигурно.

Алкохолизъм. Това е най-тежката форма на алкохолна зависимост, която се характеризира с упоритото нежелание на страдащия човек да намали или се откаже напълно от употребата на спиртни напитки. На този етап се променя и поведението след алкохолно опиянение: докато в началото човек след напиване се е държал приповдигнато и весело, с течение на времето се проявява агресивно поведение към околните, като дозата, изпивана за един ден, се повишава неколкократно.

ТЕСТ за алкохолна зависимост:

1. Казвали ли сте си, дори и веднъж, че е време да спрете да пиете?
2. Имало ли е случаи, при които околните са ви критикували за употребата на алкохол?
3. Изпитвате ли чувство на вина, породено от вашата невъзможност да не пиете?
4. Искало ли ви се е да не изтрезнявате в продължение на няколко поредни дни?

Ако на поне 2 от посочените въпроси сте дали положителен отговор, то вероятността от проблемна рискова злоупотреба или алкохолна зависимост във въшия случай е 90% и вие имате следния избор: или спрете веднъж завинаги да пиете, или потърсете помощ от квалифициран специалист по зависимостите.

Интервюто е направено от портал "Мама, татко и аз" с психиатъра д-р Александър Ангелов.