Едно от човешките сетива е чуването. Благодарение на него долавяме човешката реч, провеждаме разговори по телефона, наслаждаваме се на музиката и звуците в природата и същевременно се предпазваме, ако чуем застрашителни шумове.

Ухото, подобно на всеки човешки орган, е със сложно устройство. В медицинската наука то се изучава като съставено от три части - външно, средно и вътрешно. Затова намаленият слух може да се дължи на увреждания на всяко от тези три нива. От човек се иска сам да може да забележи дали има затруднения в чуването си. Ето няколко ориентиращи въпроси, че

време е да посетите специалист по уши-нос-гърло:

1. Затруднявате ли се в разговорите на шумни места, например в ресторант или на спортно състезание?

2. Често ли си мислите, че хората мънкат и не говорят ясно?

3. Налага ли ви се да увеличавате звука на телевизора?

4. Редовно ли карате близките си да повтарят това, което са ви казали?

Положителен отговор на тези въпроси е сигнал, че вероятно слухът ви е намален и трябва да направите консултация с оториноларинголог.

Понякога причината може да бъде отделения ушен секрет нар. "ушна кал”, който може да бъде отстранен още по време на прегледа, а слухът ще се възстанови моментално. Възпалителен процес на вътрешното ухо или прекарана скоро ангина, също могат да повлияят на слуха, но и за тях има успешно лечение.

По време на консултацията в лекарския кабинет специалистът ще прецени дали е необходимо да се направи и аудиографско изследване на слуха. Ако разполагате с аудиограма, която тази година е направена, вземете я за прегледа.

Не бива да се притеснявате, ако се наложи да носите слухово апаратче. Чрез него ще може да чувате всички тези, които до сега сте разбирали "от части”.

Когато е засегнато вътрешното ухо, медицинската наука разполага и с оперативни възможности за поставяне на слухови импланти. Опитът в слуховото протезиране на много от нашите специалисти е дългогодишен.