Как преминава един ваш ден? Забързани сутрини, напрегнати следобеди, неспокойни вечери? Е, има няколко изключително лесни за изпълнение рецепти, които могат да ви помогнат да планирате времето си, така че то да ви стига за всичко. Ако съумеете да следвате съветите ни, ще редуцирате и стреса в ежедневието си, което пък ще ви спести доста неприятеност, включително и свързаните със здравето.

1. Купувайте хранителни продукти в определени дни от седмицата

Избягвайте пазаруването в най-натоварените дни от седмицата и в пиковите часове. Влизайте в супермаркета в понеделник или вторник сутрин, когато е по-малко вероятно да ви се наложи да се редите на опашка или да си проправяте път с количката сред тлпата. Повечето хора се запасяват с храна през уикенда, което гарантира по-слаия "трафик" в магазина в началото на седмицата.

2. Заемете се първо с по-неприятните задачи

Започнете деня, като отхвърлите първо по-неприятните си задачи. Така ще имате време да заличите спомена за тях през по-късните часове, а и мисълта, че най-лошото вече е минало ще ви зарежда чак до вечерта и стресът ще намалее занчително.

3. Не започвайте работния си ден с отговаряне на имейли и телефонни разговори

Не се втурвайте към компютъра или мобилния си телефон още преди да сте отворили очите си. Това ще привлече вниманието ви за прекалено дълго време и ще ви направи по-малко продуктивни. Освен това, така може да загърбите по-важните си задачи. По-добрата идея е да оставите воденето на кореспонденция за часовете около обяд. Опитайте се да ограничите писането на имейли до около 5 минути.

4. Пригответе вечерите за първите дни от седмицата през уикенда

Ако приготвянето на вечеря след работа ви натоварва, опитайте да подготвите част от ястията за делничните дни през уикенда, когато сте по-свободни. Тогава е по-вероятно и да получите помощ от останалите членове на семейството.

5. Позволете на мобилния ви телефон да ви помогне

Мобилните телефони имат едно сериозно предимство - могат да ви напомнят за предстоящи събития и задачи. След като ги запишете там, спокойно можете да престанете да мислите за тях. Освен това, "услугата" е безплатна...

6. Използвайте оптимално времето, прекарано в задръстванията

Дръжте в колата си тетрадка, в която сте отбелязали задачите си за деня и докато чакате на някое запушено кръстовище, опитайте да отхвърлите част от тях. Можете да използвате това иначе загубено време в планиране на менюто за следващите дни и дори за фитнес. Разтяганията зад волана намаляват количеството на хормоните, причиняващи стрес.

7. Започнете деня от нощта

Ако приготвите тоалета си за деня и обяда на децата си от предишната вечер, това ще ви спести доста време и напрежение, които по принцип изразходвате сутрин. И това, ако не е едно добро начало на деня...