В добра форма сме тогава, когато се чувстваме здрави, енергични и можем да се справяме с бързото темпо на напрегнатия си график. Тя може да се постигне, ако се научим:

  • Да упражняваме контрол върху начина си на хранене.
  • Да провеждаме тренировки за издръжливост, сила и гъвкавост.
  • Да практикуваме стратегия за самоконтрол, която ни е необходима за преодоляване на трудности.

За да постигнем своите цели и мечти, трябва да се преборим с няколко широко разпространени мнения, които според д-р Тед Мичъл, често служат като пречка за нашия успех.

1. Мит - Провалих се, защото се отклоних от първоначалната си програма.

Може да си изработите психологическата настройка "Строгият режим – само през седмицата". Престанете да се чувствате виновни за малките си "прегрешения". Поне един път седмично, яжте всичко, което желаете. Освен това, прекръсването на тренировките по време на почивните дни дори е полезно, стига да изпълнявате програмата през останалото време.

2. Мит – Без мъка няма сполука.

Успехът за някои хора означава саможертва и това се отнася до всички аспекти на техния живот. Тренировките и диетичтият режим се започват и прекъсват отново и отново.  Добрите резултати обаче, се получават чрез постоянни, но умерени усилия. Нагласата „Без мъка няма сполука” е не само ненужна, но и непродуктивна.

3. Мит – Аз не съм с наднормено тегло и нямам нужда от тренировки.

Погрешно. Висок холестерол, хирпертония, диабет и сърдечен инфаркт се срещат и при слаби хора. Дори някои данни сочат, че е по-добре да сме пълни и в добра здравословна форма, отколкото кльощави и немощни.

4. Мит – Вдигането на гирички оформя прекалено развити мускули.

Силовите упражнения с тежести увеличават плътността на мускулите, но когато се извършват умерено и постоянно, те укрепват мускулите и запазват тяхната активност във времето напред.

5. Мит – Упражненията са високотехнологични и не могат да се изпълняват без инструктор.

Имайте предвид , че по-стойностни са точно простите неща. Какво е най-хубавото упражнение? Отговорът е: Това, което вие можете да правите. Оставете високотехнологичните безумия, освен ако не ги намирате подходящи за вашия личен стил.

6. Мит – Докато изглеждам физически добре, храненето не е важно.

Ние всъщност сме това, което ядем и пием. Хранене, състоящо се от бира, ядки и пържени картофки, няма да даде енергията, нужна за ефективна работа. Доказано е, че хранене, което включва плодове, зеленчуци и протеини с ниско съдържание на мазнини, подобрява здравето в дългосрочен план.

Затова независимо, че човек докато е млад има достатъчно резерви и компенсира преумората в преследване на успеха, добре е да се грижи и за добрата си физическа форма.

Подробности за 8-седмична програма за постигане не само на по-добра форма, но и на успешна кариера, може да прочетете в книгата "Здраве за лидери” на д-р Кристофър Нет, д-р Тед Мичъл, д-р Чарлз Манц, Емет ТомпсънII.