Тази фраза "Добрата физическа форма е основа на всички други форми на съвършенство” принадлежи на Джон Ф. Кенеди. Възможно ли е да се посрещат множеството предизвикателства в здраве и в добра физическа форма? Според различни изследвания повечето претоварени със задължения хора поставят приоритет върху своята физическа подготовка. 

На първо място са аеробните упражнения, а второто е план за здравословно хранене,

защото редовните тренировки и здравословното хранене спомагат не само за укрепване на здравето, но и повишават трудоспособността и в крайна сметка допринасят за развитие в кариерата. 

Едва ли някой се съмнява, че когато човек има тренирано сърце, нормално кръвно налягане, триглицериди и холестерол в нормалните граници, осъзнал е необходимостта от мъдър подход без гняв и отчаяние, той няма да боледува от сърдечно-съдови заболявания. Ще понижи риска от рак и няма да отсъства от работа по болест. Това означава, че

добрата физическа форма влияе добре и върху изпълнението на служебните задължения. 

Неоспоримите средства срещу напрежението, стреса и изтощението са редовна физическа активност и пълноценно хранене. Диетолози и психолози са установили, че най-трудната част в това уравнение:

добрата физическа форма = работоспособност и здраве,

е да се изградят навици за физическа тренировка и постоянство в разнообразното хранене. Д-р Харви Саймън пише: "Тялото, което имате на 20 години зависи от вашите гени. Тялото, което имате на 40, 50 или 80 години, е тялото, което сте си заслужили, и което отразява вашето поведение”.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Стъпки за самоконтрол в преодоляване на пречките по пътя към здравето и добрата форма: 

-Наблюдавайте и оценявайте себе си, и своето тегло.

-Поставяйте си цели. "Ако няма цел, пътуването никога никъде няма да стигнете”, Харви Макей. 

-Увеличавайте позитивните сигнали. Ако гледате своя снимка, когато сте били с 6 кг по-слаби, ще се мотивирате да се упражнявате всеки ден.

-Използвайте мисловни образи от вечерта, например как ставате рано и отивате на тренировки.

Повече по темата може да прочете в книгата "Здраве за лидери” на д-р Кристофър П. Нек и съавтори.