Дишаме постоянно, но то е несъзнателно, автоматично. Когато обаче, болест наруши дишането, напр. бронхиална астма, тогава състоянието на човек по време на пристъпа става твърде драматично. Украинският лекар Константин Павлович Бутейко, самият той с тежко здравословно състояние преди петдесетата си годишнина, доказва ползата на повърхностното дишане – сега популярно като системата на Бутейко, след което доживява до 80 години.

Контролираното дишане по Бутейко има за цел да се намали дълбочината на дишането, чрез освобождаване, отпускане на диафрагмата. Дишането е по-леко и повърхностно, тихо и през носа.

Дишането не се вижда и не се чува

Ритъмът е от кратко вдишване, продължително издишване и по-продължителна пауза, и така 6 до 8 вдишвания и издишвания за минута.

При повърхностното дишане се съхранява въглеродния диоксид (СО2)

СО2  е необходим на организма, така както е нужен и кислорода (О2). Много фин и динамичен е балансът между О2 и СО2 в организма. Усвояването на кислорода в  белия дроб изисква наличие на въглероден диоксид. За да се поеме О2 от клетките, въглеродният диоксид е необходим като катализатор на процеса. При силната кашлица обаче, се отделя голямо количество СО2 от белите дробове, а от вън се поглъща недостатъчно( в атмосферата СО2 е 0,03%, сравнено с О2 - 21%). В същото време пауза между издишването и поредното вдишване почти няма, а именно тя е важният момент, когато организмът си произвежда нужния ендогенен СО2.

Чрез дишането на Бутейко - повърхностното дишане със забавено и продължително издишване и

по-продължителната пауза преди вдишване осигурява необходимия СО2 в кръвта.

Той от своя страна СО2 подобрява усвояването на кислорода. По този начин дишането повлиява директно на състоянието на белия дроб, сърдечно-съдовата система, нервната система и обмяната на веществата.  От своя опит д-р Томова споделя, че за 5 до 10 минути може да се преустанови задух и да се овладеят ритъмни нарушения с тахикардия .

Интервю с хора, обучени в системата на дишане по Бутейко от д-р Томова може да видите във „Видео по темата”.