.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Диетичните безалкохолни напитки предизвикват атрофия на мозъка

Евгений Милов | преди 33 седмици
Cydney Scott
Матю Пейс от "Boston University School of Medicine" Снимка: Cydney Scott
Напитките с изкуствени подсладители засягат обема на главния мозък и паметта

Редовната консумация на диетични безалкохолни напитки и плодови сокове с изкуствени подсладители предизвиква атрофията на главния мозък, която води до намаляване на обема му и влошаване на паметта.

Резултатите от научните изследвания на американския невролог Матю Пейс от "Boston University School of Medicine" сочат още, че всекидневната консумация на подсладени напитки е свързана с троен риск от инсулт и деменция, в сравнение с хранителен режим без въпросните напитки. 

Данните са получени от изследването "Framingham Heart Study" с ядрено-магнитен резонанс сред три групи участници – първата с около 4000 участници над 30-годишна възраст, втората с около 3000 лица над 45 години и третата с около 1500 души над 60 г.

Cydney Scott
Снимка: Cydney Scott

Пълните резултати от научните изследвания за пораженията върху човешкото здраве от високата консумация на напитки с подсладители са представени в "EurekAlert!".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Слагате ли си противогрипни ваксини?