Спанакът, броколито, зелето и други зелени зеленчуци може да не попадат в графа – НАЙ-ОБИЧАНИ ХРАНИ – но със сигурност, ако се превърнат в постоянен спътник в нашето дневно меню, и то в обилни количества, това неминуемо ще окаже благотворен ефект не само върху здравето ни, но и върху нашата фигура! Запознайте се със зелените зеленчуци, които предоставят на организма ценни хранителни вещества, богати са на антиоксиданти, витамини и минерали и имат засищащ ефект. Както и стовау че всички те се славят с безобрано ниското си количество калории.

Калориите в зеленчуците >>

Брюкселско зеле

Както обикновеното зеле, так и брюкселско, дори в още по-голяма степен, е известно с изключително благотворното си въздействие върху организма. Благодарение на богатото си съдържание на фибри, то стимулира процесите на храносмилателната система и благоприятства добрия метаболизъм. Поднесено под формата на зелева супа или като богата гарнитура към обедната ни салата, брюкселското зеле придава нежен вкус на всяко ястие. То е с ниско съдържание на калории и съдържа голямо количество витамин С. Наред с многобройните си здравословни качества, витамин С е и верен помощник в отслабването. Той улеснява усвояването на калция – минерал, който от своя страна помага за изгарянето на мазнините. Наскоро, също така,  бе установено, че брюкселското зеле съдържа мощен антираков компонент. Затова се смята и за една от най-важните храни при борба с рака.

Зелевото семейство >>

 

Целина

Благодарение на ниското й съдържание на калории, целината също се нарежда сред зеленчуците, които ни помагат в борбата срещу затлъстяването. Има диуретичен ефект и стимулира изгарянето на мазнините. Чаша сок от целина всеки ден или като допълнение към ежедневната салата, ще докаже бързо ефекта от редовния прием на този великолепен зеленчук. Целината има още цял куп полезни качества – регулира кръвното налягане, подобрява паметта и предотвратява заболявания на нервната система, като болестта на Алцхаймер например.

Кориандър

Кориандърът стимулира метаболизма. Доказано е, че редовната му консумация в продължение на няколко месеца, свен че овъзпрепятства риска от наддаване на теглото, но до голяма степен благоприятства и загубата на килограмите. Играе важна роля в регулирането на кръвното налягане и намаляването на холестерола.

Полезната растителна храна >>
 

Аспержи

Този кралски зеленчук е богат на вода, витамини и антиоксиданти и е отново с ниско съдържание на калории. Аспержите стимулират обмяната на веществата, като по този начин допринасят за изгарянето на мазнините. Благодарение на богатото си съдържание на калий, те понижава кръвното налягане. Имат и важна роля в превенцията от остеопороза, улесняват детоксикацията на организма.

Артишок

Артишокът съдържа влакна, които доставят на организма чувството за ситост. Сред състава му присъства и едно вещество, наречено cinarina – естествено средство за защита срещу лошото храносмилане и лошия холестерол.

Пребиотици за отлично храносмилане >>

 

Грах

Освен че е с ниско съдържание на калории, в състава на граха влизат въглехидрати, които поддържат усещането за ситост дълго време. Наличието на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти превръща това малко зрънце в мощен универсален лек. Освен че е полезен за доброто храносмилане, грахът оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата и костната система.

Уасаби
… или по-известен като японски хрян, този ароматен пикантен зеленчук допринася в голяма степен за изгарянето на мазнините и стимулирането на храносмилането. Наскоро в научните среди бе направено сензационно откритие. Според него това екзотично творение на природата притежава способността да потушава растежа на туморни клетки в дебелото черво, стомаха, тънките черва в повече от 40% от случаите. При покупка на този зеленчук уверете се първо, че е свеж.

Домашно сашими с риба тон >>

 

Каперси

Добавено в месни заготовки, улеснява храносмилането. Каперсите съдържат фибри, захари, въглехидрати и минерали. Те имат диуретичен ефект, предпазват, облекчават и предотвратявт всякакъв вид настинки и грип. Каперсите благоприятстват обмяната на веществата и предпазват от костни заболявания.

Зелен боб

Зеленият боб съдържа много фибри, придаващи на организма чувството за ситост. Активно участват в разграждането на мазнините. Намаляват кръвната захар. Подобряват дейността на черния дроб и бъбреците.

Зелен фасул - здравословната храна >>

 

Спанак

Въпреки че мнозина все още смятат, че спанакът е богат на желязо, в действителност не е така и не това е водещият приоритет сред неговите качества. Истината е, че спанакът съдържа много фибри, витамини и ценни антиоксиданти, които допринасят за здравето на костите (идеален за жени в пост-менопауза). Самите влакна пък в зеленчука допранасят за чувсвото на ситост в организма. Спанакът притежава диуретично действие и в голяма степен подпомага загубата на излишните килограми.

Спанакът в менюто на бебето >>