Някога чудили ли сте се как никотинът ни въздейства и защо потиска чувството за глад?

Е, вече отговорът е известен. Изследване, ръководено от университета в Йейл, установи, че никотинът активира определени неврони в хипоталмуса. Обикновено те са тези, които „казват” на тялото кога е сито и кога има нужда от обяд, съобщава БГНЕС, цитирайки Марина Пичиото, (професот по невробиология и фармакология в Йейл).

"Много хора казват, че няма да откажат цигарите, защото ще напълнеят. Нашата цел е да им помогнем да запазят теглото си, а на онези, които не пушат - да помогнем в борбата им със затлъстяването".

Как е било установено всичко това? Макар за първоначално обявените данни да са били изучавани мишки,  все пак учените се надяват, че подобни рецептори могат да бъдат изолирани и при човека.
Серията от експерименти показала, че експериментално лекарство за лечение на депресия може да включи определен никотинов рецептор, който от своя страна задвижва подмрежа от неврони в хипоталамуса – наречени про-опиомеланокортин или POMC клетки. Те най-общо ще "съобщават" на мозъка, че времето за хранене е приключило.

Рецепторът обаче се оказал независим от онези, които отговарят за силното желание за никотин у пушачите.