За пълноценно отслабване, без изнервящия йо-йо ефект, освен ограничаването на някои храни, задължително трябва и да се спортува. А спортът и четенето са две трудно съвместими дейности. Обикновено четем, докато седим или пък лежим. Трудно би било да го правим, докато караме колело или тичаме в парка.

Средната скорост за четене е 200 думи в минута. Тази цифра, разбира се, е много относителна, защото скоростта зависи и от много други фактори - шрифт, цвят, големината на страниците, естество на текста и т.н. Специализираните текстове, които изобилстват от сложни термини, се четат по-трудно и бавно. Текстовете с голям размер (кегел) на шрифта пък се четат по-лесно, отколкото тези с дребни букви.

Ако приемем тази скорост за универсална, то текст от 2 страници (3600 знака по стандартите за страница в програма Word) ще се изчита приблизително за 3 минути. Разбира се, това не включва разглеждането на снимки, прелистването, ако става дума за книга или списание, пробването на рекламните тестери с крем или парфюм, поставени из страниците и други дейности, различни от четене, които добавят допълнително време.

На 2 страници може да бъде изложена информация за броя на калориите в различните храни, може да се опишат различни упражнения и да се илюстрират със снимков материал, да се разкаже кой от известните как тренира, да се представят най-актуалните и нови диети за момента и т.н. Но за 3 минути можеш да направиш и:

30 лицеви опори
40 коремни преси
4 пъти да се качиш и да слезеш по стълби с по 15 стъпала
45 скока на въже

А с това най-общо казано ще изгорите – 30 калории с пресите, 40 с опорите. При каране на колело със скорост 30 км в час за 3 минути ще изгорите 166 калории. Може да ви се сторят твърде малко, но всъщност и времето от 3 минути е твърде кратко.

Колкото по-продължително извършвате едно движение, толкова по-показателни резултати има то. Най-ефективни резултати дава комбинацията межди няколко упражнения. Например – ако искате да имате плосък корем, в никакъв случай няма да ви помогнат само коремни преси. Задължително комбинирайте и с кардио тренировки. В противен случай дори да се оформят коремни мускули, те ще останат скрити под мазнините, които не са изгорени, около талията.

Затова ако искате да отслабнете, спортувайте. Това определено ще бъде в пъти по-ефективно само от прелистването и четенето на материали за диети и спорт.