Въглехидратите съставят основна част от дневната нужда храна, която приемаме. В зависимост от желанието ни – да сваляме килограми, да качваме или да повишаваме мускулната си маса, количеството им е различно. Балансираният метод включва прием на въглехидрати в такова количество, каквото са и белтъчини. Препоръчва се въглехидратите да се консумират в първата половина на деня – т.е. сутрин и след сутрешна тренировка (до 100 г). Така ще има достатъчно време те да бъдат усвоени, а и ще ви дадат достатъчно енергия за оставащата част от деня. Допуска се прием на прости въглехидрати и следобед, но само ако преди това сте тренирали. Това означава – проявете силна воля и не отваряйте шоколада по късни доби!

Балансираното съотношение сложни:прости въглехидрати трябва да е 3:1. Дори да искате да свалите драстично или когато изпитвате трудност при формирането на мускулна маса при чести тренировки, крайният вариант с абсолютно ограничаване на простите въглехидрати не е удачен.



Сложни въглехидрати
Сложните въглехидрати са висококачествени храни, тъй като могат да се натрупват в организма под в формата на гликоген. Гликогенът е най-важният резервен полизахарид в организма. Растителните въглехидрати съдържат и целулоза, която работи в посока редуциране на килограмите, както и като превенция срещу ракови заболявания и сърдечен инфаркт. Сложните въглехидрати се разграждат бавно, а целулозата не се усвоява от човешкия организъм.

Сложни въглехидрати има в:
пълнозърнести тестени произведения
кафяв ориз
овесени ядки
картофи
елда
боб
макаронени изделия
семена, корени и листа на различни растения

Прости въглехидрати
Простите въглехидрати съдържат празни калории, които пълнят стомаха, но не дават нищо ценно на организма и реално нямаме нужда от тях.

Прости въглехидрати има в:


захарни близалки
сладолед
сладкишите
бонбони
плодове
мед