Не е тайна, че закуската е най-важната храна, която ни зарежда с бодрост, жизненост и свежест през целия ден. Това означава утринното ни меню да бъде богато на такива храни, които да не затормозяват организма, а напротив, да засилват и поддържат добрата обмяна на веществата, интензивно участвайки в изгарянето на калории. Ето на кои храни трябва да наблегнем, за да бъде закуската ни наистина пълноценна, лека и енергизираща според известния американския диетолог д-р Джарош Уилоу.

Храните, богати на протеини
Протеините са жизненоважни при изграждането и развитието на мускулната тъкан. Затова педиатрите препоръчват техния прием да започне още с навършването на детето на 6-7 месеца посредсвом консумацията на месо 2 до 3 пъти в седмицата. Чистата мускулна маса участва много по-активно в метаболитния процес отколкото мастната тъкан. Така че, колкото повече енергия имате, толкова повече калории ще изгаряте, дори когато тялото ви е в покой. Млякото, яйцата, яйчния белтък, ядките са все храни, чрез които можем да си набавим нужното количество протеини на закуска (ок. 20 г).

Д-р Уилоу препоръчва следната закуска: 200 г кисело мляко в комбинация с 2 с.л. орехови ядки и 1/2 чаша пресни плодове според сезона.

Лютивият сос
Капсаицинът е естествено химично вещество, на което лютите чушки дължат пикантния си вкус. В него се крие и тайната на добрия метаболизъм. Д-р Уилоу обяснява процеса така: Капсаицинът активира обмяната на веществата и телесната температура, в резултат на което мускулите горят енергия под формата на топлина. Освен всичко останало, капсаицинът е и мощен антиоксидант.

Д-р Уилоу препоръчва: Пълнозърнест хляб +яйце+ 1/4 авокадо, обилно поръсен с лют сос или червен пипер.

Зеленият чай
Зеленият чай е прекрасно допълнение към сутрешното ви меню. Редовната му консумация е добър тласък на метаболитните процеси в организма. Кофеинът и друтите натурални вещества в зеления чай оказват най-пълноценно влияние, ако консумирате този чай в чисто състояние. Затова не прекарявайте със захарта и други добавки към него. Освен със способността си да изгаря калориите, напитката е известна и с богатото си съдържание на антиоксиданти.

 

Храните, богати на калций
Изследвания доказват, че хора, чийто прием на калций е беден или липсва от дневното меню, имат забавен метаболизъм. Затова консумирайте редовно мляко и млечни продукти. Особено богат на калций, който най-пълноценно се абсорбира от организма и влияе изключително благотворно на обмяната на веществата, е суровият сусам.

Любимата рецепта на Д-р Уилоу за закуска, богата на калций е: 1 1/2 чаша неподсладено бадемово мляко, 2 шепи прясно зеле, 1 морков, 1 банан, 1/2 чаша боровинки, канела и 1 супена лъжица ядки по избор или чиа.

Може би ви прави впечатление, че млякото е ядково. Д-р Уилоу препоръчва това мляко не случайно. Сигурно сте чували за лактозата, съдържаща се в кравето прясно мляко. Лактозата е въглехидрат, който след определена възраст (ок. 45 години) организмът спира да разгражда. Липсата на ензима лактаза в зрелия организъм е причина лактозата да се натрупва в кръвоносните съдове под формата на плаки, а този процес от своя страна да доведе до увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.