В свят, където все повече хора се обръщат към растенията за здраве, интересът към  т.нар алтернативни млека се засилва с всеки изминал ден. Тези напитки се приготвят чрез накисване, варене и пресоване на различни култури – соя, киноа, коноп, ориз, лешници, бадеми, кокос.

Може да си мислите, че растителните млека са модерно изобретение, но бадемовото е познато още от Средните векове, когато се е използвало като заместител на кравето (и други) - основно по време на пости в християнския, а и в ислямския свят. Как да изберете алтернативно мляко и как да сте сигурни, че е подходящо за вас?

Соево мляко

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Може би най-популярното растително мляко в света, тъй като повечето хора избрали растителната храна го предпочитат пред кравето мляко. Въпреки, че соята е богата на белтъчини, в последните години започва да губи популярност поради начина на отглеждане и селектиране,  съдържанието на тежки метали, разрушаването на екосистеми в Амазония, както и тревогите около генното модифициране. Соята съдържа и големи количества антинутриенти – вещества, които възпрепятстват усвояването на някои витамини и минерали и които се намесват във функцията на щитовидната жлеза. Фитоестрогените в соята могат да бъдат от полза за някои дами в менопауза, но са опасни ако сте бременна, ако сте в детеродна възраст или давате соево мляко на деца и тийнейджъри. Ако планирате соевите продукти да са част от ежедневното ви меню, задължително се консултирайте със специалист диетолог и обмислете алтернативите.

Бадемово мляко

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Различните ядкови млека съществуват от векове или като самостоятелна напитка, но също и в комбинация с различни варива, захар и подправки. Такава е Мексиканската напитка хорчата, напомняща на смес от мляко с ориз и боза - гъста, пивка и много хранителна.  Купувайки бадемово мляко, ще се снабдите с повече захари отколкото белтъчини, затова може да разчитате на него в малки количества - като овкусител в различни рецепти. За закуска например може да приготвите киноа или див ориз с бадемово мляко, за да заместите традиционното мюсли. Бадемовото мляко е чудесно в кафе или чай. При покупка, следете да няма добавени изкуствени подсладители и вредни за здравето сгъстители. Ако разполагате с малко време, можете лесно да си го приготвите и у дома. Подобно на бадемовото е и лешниковото мляко, което носи малко по-различен аромат, но има подобни свойства.

Кокосово мляко

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Това пивко, гъсто и богато на хранителни вещества мляко е абсолютен фаворит и печели все повече привърженици. Кокосовото мляко и кокосовата вода са две различни течности – водата е прозрачна и изпълва вътрешността на ореха, докато ядката е бяла и облича стените му. Именно тя се използва за добиване на мляко. За разлика от много алтернативни млека, можете да купите кокосово мляко без никаква захар и добавени сгъстители, което е плюс, особено ако страдате от хранителни алергии към сгъстители, или пък ако се стремите да намалите теглото си. Кокосовото мляко е много по-богато на мазнини от другите растителни млека, но неговите предпазват от бактериални и гъбични инфекции и засилват имунитета. Лауриновата киселина в кокосовото мляко е същата ценна за имунната система киселина, която се намира в майчиното мляко. Особено подходящо е за хора, които имат студени крайници или се занимават с физическа активност, тъй като мазнините от кокосовото мляко се използват за енергия и не се складират. Можете да си го приготвите и у дома от кокосови ядки и вода, и да се насладите на свежия му вкус.

Оризово мляко

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Това леко на вкус мляко също е бедно на белтъчини, но пък носи приятен вкус и въглехидрати, които може да допълнят и структурират вашите рецепти по време на пости или ако сте избрали вегански стил на хранене. Както и при другите растителни млека, полезно е да се научите да четете опаковките, за да сте сигурни, че няма добавени вредни сгъстители, изкуствени мазнини или подсладители. Подобни на оризовото мляко са овесеното и млякото от киноа – всички те имат различен вкус, гладкост и сладост, и е добре да ги опитате и да видите как реагирате, за да изберете най-подходящото за вас.

Какъв е изводът по въпроса за растителните млека? Както и при животинските млека: от крава, коза или от други животни, винаги съществува елементът "лична поносимост". В нашата история растителните млека са се използвали сезонно и като част от рецепти, а не като основна храна. Следва и сега да приемаме умерени количества от тях, а не да ги правим център на храненето - всички те имат способността да извличат полезни вещества от тялото и ако разчитате на тях за основен източник на калории, рискувате да си навредите.

Растителните млека са чудесна алтернатива на животинските млека в умерени количества. Ако имате конкретно заболяване или силни алергии, задължително се консултирайте с диетолог - самите те съветват да се информирате много добре преди да предложите тези млека на деца и подрастващи.

Със съдействието на www.artofrealfood.com