В този хубав, слънчев ден решихме да посветим един материал на прясно изстисканите сокчета или с други думи - на любимата ни напоследък напитка - фрешът.

Има много причини тази вкусотия да е за предпочитане пред други течни удоволствия, с които си освежаваме гърлото през деня. Ние например смятаме, че вместо чаша кафе по пътя към работата или със закуската, фрешът е много удачен и полезен избор.
Ако не си го приготвите сами вкъщи, не си купувайте бутилиран (в някои кафе вериги предлагат) - изберете да се освежите с изтискан директно пред вашите собствени жадни и позаспали очички .

Няма да се спираме просторно на въпросите, касаещи вкусовите качества на фреша, а вместо това ще се опитаме да разберем защо наистина тази напитка е толкова здравословна?
Има редица изследвания, които общо взето завършват с една голяма 6-ица в бележника на фреша:

* помага на абсорбацията: когато "пиете" плодове и зеленчуци, поемате до 80 процента повече хранителни вещества. Това е наистина добро количество минерали, витамини и т.н., които иначе няма как да набавите. Или поне не по толкова приятен начин.

* повече плодове и зеленчуци: в съвременния свят хората не ядат толкова плодове и зеленчуци, колкото би трябвало. Като ги приемате под формата на сок, наваксвате с полезните вещества, които ви дават.

* добро е за органите: когато приемате само сока от плодовете, намалявате ангажиментите на храносмилателната система и подобрявате здравето на черния дроб, бъбреците и т.н. Тези неща пък водят до по-добра имунна система и на по-добра здравна картина.

Едно от най-приятните неща, е че само в една чашка получавате наистина богато разнообразие от плодове и зеленчуци. Освен всичко това, фрешът винаги ни кара да се чувстваме по-леки и много по-енергични, отколкото обикновените напитки.

Още предимства:

загуба на теглото – ако пиете свежо изтискан сок, много вероятно ще позагубите някое и друго килце. Тялото обича естествени храни и реагира добре, когато го глезим с такива. Освен това няма нужда да добавяте никакви подсладители, ускорявате работата на метаболизма си, при това - без излишните калории.

* подобрява концентрацията – той събужда доста добре и сте готови за работа.

Какъв точно фреш да пием?

Според тибетската медицина, има 5 идеални съставки, на които е добре да се спрем, защото са перфектният баланс между „горещи” и „студени” храни. Те са:

1.      Цвекло
2.      Целина
3.      Морков
4.      Ябълка
5.      Джинджифил

E, припи ли ви се вече?