Протеините на прах играят основна роля в изграждането на мускулатурата, възстановяването на всички клетки, тъкани, системи и органи. Затова употребата на протеин е задължителна и необходима. Знаете ли обаче, че прахообразният им вариант е най-лесният и здравословен начин да снабдите тялото си с белтъчини? Да, така е.

Оказва се, че протеините на прах са подходяща хранителна добавка не само за спортисти, както повечето хора смятат, но и чудесна алтернатива за всички нас. Все повече експерти твърдят, че протеините на прах са бъдещето в храненето и дори в т.нар. „уелнес” лечението – са разработени специални протеинови формули, които са много по-чисти като субстанции, отколкото твърдата храна - тази, която някои дори я наричат био производство. Въпреки това протеините на прах не заместват пълноценната храна!

Какво обаче трябва да знаем, преди да посегнем към кутийката с протеинов прах на рафта:

#1 Намерете подходящия източник на протеин

Има много видове протеин на разположение, които се различават според хранителния си състав и аминнокиселинния си профил.

- Млечните протеини: съдържат суроватка и казеин, които сами по себе си са отлични източници на висококачествени протеини. Заедно те се допълват, осигурявайки бързо усвояващи за мускулатурата протеини, както и бавно усвояващи, чиято функция е да потискат глада за по-дълъг период от време. Млечният изчистен протеини на прах е добър избор за онези, които искат да отслабнат и са на хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати.

- Суроватъчен протеин: суроватката, което е страничен продукт, извличащ се при производството на сирене, е идеален за възстановяване след тренировка. Съдържа бързо усвояващи се протеин, които стигат до мускулите бързо, ускоряват тяхното възстановяване, като предотвратяват болката и мускулната треска след физическото натоварване.

- Соевият протеин на прах: съдържа всичките девет незаменими аминокиселини в достатъчни количества.

- Конопеният протеин: още една добра възможност и алтернатива на суроватъчния протеин, тъй като е с висока хранителна стойност (въпреки че има ниски нива на лизин и левцин), отличава се с високо съдържание на полезни мазнини.

- Грахов протеин на прах: също идеален за нисковъглехидратен хранителен режим. Заради недостига му на аминокиселините цистеин и метионин, е препоръчително смесването му с протеин на прах от кафяв ориз.

#2 Отнасяйте се към протеините на прах както към храната

С толкова много продукти на пазара, търсенето на качествен протеин е от изключителна важност. Производителите трябва да са реномирани и ангажирани с качество и прозрачност на продукта. Четете внимателно етикета и се уверете, че знаете всички съставки, включени в продукта. За да сте направили правилния избор, е важно да преминете през следните три стъпки: Първата е като се уверите, че протеинът е с високо качество, като например суроватката или концентратът от мляко са абсолютно изчистени от други примеси. На второ място, следете за евентуалното присъстве на химични съставки, ненужни захари и вредни за здравето пълнители. На последно място, фокусирайте вниманието си върху разтворимостта и вкуса. Много е важно протеинът на прах да притежава висока разтворимост, както и да е добър на вкус.

#3 Следете внимателно количеството и колко често трябва да го приемате

Количеството на протеина на прах трябва да е съобразен с хранителната ви диета, тегло и ниво на физическа активност. Повечето протеини на прах осигуряват между 15 и 30 грама протеин на доза. Освен ако не сте културисти, приемът на протеинът на прах не трябва да е повече от един път дневно.

#5 Как да приемате протеина на прах

Противно на всеобщото схващане, протеините на прах не се нуждаят от смесване с вода - въпреки че смесването му с вода помага на протеините да проникнат в мускулните клетки по-бързо. Протеините на прах може спокойно да добавяте към закуската си, шейка или зърнената храна. За тези, които работят навън, използвайте протеина на прах в рамките на 30 минути след приключване на тренировката, за да предотвратите излишните болки и да подпомогнете по-бързото възстановяване на мускулната тъкан.