Простичките правила в една диета могат да я направят желана и успешна. Такива са принципите на хранителния режим „Всеки следващ ден” – ако днес са стриктно забранени определени продукти и храни, то на другия ден можем да си хапваме спокойно от тях. Диетата е специално направена за хора, които не могат да спазват определени тежки режими на хранене за по-дълго време.

„Всеки следващ ден” е създадена от Джон Бенсън. През 2004 година той издава специална книга, в която обяснява подробно как действа режимът и какви са неговите предимства.

Диетата е разделена на редуващи се хранителни дни и дни, в които се топят калории.

За хранителните дни
В тези дни можете да се насладите на любимите си храни, пък били и те калорични. Пица, паста и картофки са сред разрешените изкушения. Идеята е тялото да се снабди с достатъчно (та дори отгоре на нужните) калории, за да е подготвено за следващия ден, в който се топят калории. Десертите са напълно разрешени.

За дните, в които топите калории
Най-общо казано тогава тялото трябва да поема по-малко от половината от нужните му калории дневно. Храненето в тези дни включва нискокалорични продукти, зеленчуци, плодове и други богати на фибри и протеини съставки.

В деня, в който ограничавате приема на калорични храни менюто трябва да включва три хранения – закуска, обяд и вечеря, като се позволява и лека следобедна закуска. Същото се отнася и за хранителните дни, но без следобедни похапвания.

Рисковете при спазването на тази диета са сведени до минимум, тъй като тя всъщност не ви лишава от нищо. Точно обратното – за разлика от повечето строги хранителни режими, които разчитат на тежки за организма ограничения, тази диета ни насърчава да се храним с това, което обичаме всеки следващ ден.

Препоръчително е все пак да съобразите здравословното си състояние и това колко дълго можете да спазвате диети.