Нали знаете колко е полезно да се консумира риба? Обратно на това може би сте забелязали, че през последните години все повече хора започнаха да ограничават консумацията си на морска храна опасявайки се, че съдържанието на тежки метали застрашава здравето.

Предупрежденията към бременните, кърмещите и малките деца са най-сериозни, а нивата на живак станаха публично достъпна информация, с която всеки може да се консултира преди избора си на вид и количество риба. Съществува ли наистина реална опасност и как да се защитим?

Химическият елемент, който познавате от сребристата течност в термометъра попада в околната среда от вулкани, горски пожари, отпадъци от фабрики и топло електрически централи. Живакът не може да се разгражда и се натрупва в природата, попада на дъната на реки и морета, оттам става част от хранителната верига и се концентрира в телата на животните – колкото по-голяма е една риба, толкова повече живак "съдържа", защото е изяла много други по-малки рибки и е събрала и техния живак. По тази причина повечето хора, които се интересуват от проблема със замърсяването предпочитат по-дребните риби - например сардини и избягват по-големите като риба тон и акула да речем. Някои стигат и по-далеч, като напълно спират консумацията на риба и морски дарове.

Живакът може да навреди на нервната система и да причини проблеми с всички сетива, да засегне белия дроб и бъбреците, а малките деца са 5 пъти по-чувствителни към ефекта на живака от възрастните.

Рибата от своя страна носи ползи за имунната, сърдечносъдовата и нервната система, които няма как да пренебрегнем. Редовната консумация на мазна риба (1-2 пъти седмично) намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 36%, а японците които консумират около грам омега 3 киселини дневно от риба имат 90% по-нисък риск от развитието им. Децата на майки, консумирали риба и рибено масло по време на бременност, показват много високи резултати на тестове за интелигентност, забележителна памет и по-добра способност за разбиране и развитие на речеви умения  в сравнения с връстниците си, чиито майки не са си хапвали риба. Омега 3 мастните киселини, селенът и витамините, които съдържа рибата заедно подпомагат умствените процеси, а да си ги набавим от растения е почти невъзможно. За да се използват растителните омега 3 мастни киселини, човешкото тяло трябва да ги преобразува, а този процес е много неефективен и усвояваме крайно малко количество от тях, т.е. ядките, семената и зелените листни зеленчуци могат да доставят само част от нужната ни доза.

В последните години учени доказаха, че консумацията на големи количества риба не е толкова  опасна колкото си мислехме, защото досегашните методи са измервали живака в изолация, без да вземат предвид ролята на другите вещества в рибата. Те твърдят, че минералът селен има протективна роля като се свързва с живака и не позволява на тялото да го натрупва, т.е. ако тежкия метал се свърже със селен, той вече няма как да увреди нашата нервна система

Познайте кои храни са най богати на селен? Повече от половината най-ценни източници на селен в природата живеят в океана. Ако рибата, която консумираме има повече селен отколкото живак, няма за какво да се тревожим. Рибите, които съдържат повече живак отколкото селен са китът, марлинът, рибата меч и акулата, т.е ако избягвате тях, може да хапвате останалите риби спокойно  2-3 пъти седмично и да се радвате на завидно здраве.

Ако приготвянето на риба ви затруднява, вижте нашето предложение за бърза риба в пергамент.

Със съдействието на www.artofrealfood.com