Помните ли поредицата за емоционалното хранене? Още там ви разказах как може да укротите апетита си като изпиете чаша вода или се разходите. Оказва се, че разходките помагат и да намалите глада на работното място.

Ново и любопитно изследване от университета в Ексетър подкрепя теорията, че физическата активност може да намали желанието ни да похапваме. Проучването разглежда навиците на хората, работещи в офис, които често посягат към сладки храни.

В този експеримент учените поставят условие на участниците да не приемат никакъв шоколад в продължение на два дни. След това ги разделят на четири групи. На първите две групи дават указание да направят енергична 15 минутна разходка, докато другите две групи си почиват. След това четирите групи трябва да решат задачи с различна трудност, на половината групи се дава лесна, а на другата половина, по-заплетена задача. Докато решават задачите, участниците са седнали на бюро, където има сервиран шоколад. Всички участници имат равен достъп до шоколада и могат спокойно да си вземат, колкото желаят.
Важно е да се разходите, не само да почивате на слънце. Снимка: Евгений Милов
Какво се оказва? Групите, които решават задачите след 15 минутната разходка консумират 2 пъти по-малко шоколад отколкото групите, които преди това са си починали добре. Трудността на задачата също не се отразява на изяденото количество шоколад – в подобни изследвания обикновено се открива зависимост между нивото на стрес и хранителното поведение, но тук и при лесната и при трудната задача, консумацията на шоколад остава еднаква. Единствената разлика между двете групи е наличието на физическа активност преди изпълнението на задачата.
Изследването се ръководи от проф. Ейдриан Тейлър, който споделя: ‘’Знаем, че похапването на висококалорични храни на работното място може да стане редовен навик и с времето да доведе до повишаване на теглото. На хората им се струва, че сладкото им помага да се борят със стреса или пък им носи удоволствие и разнообразие и обикновено не желаят да намалят приема на тези храни. Нашето изследване показва, че въвеждането на една 15 минутна разходка със средно темпо може да помогне, без да трябва да се полагат особени усилия на волята.’’

Учените отдавна предполагат, че движението стимулира мозъчните отдели, свързани с удовлетворението и удоволствието - същите центрове които реагират на зависимостта от храна. Това е чудесна новина за всеки, който се бори с пристрастеност към сладки храни и желае да поддържа оптимално тегло. Времето вече е хубаво - ето още един повод да излезете навън в обедната почивка.

Със съдействието на www.artofrealfood.com