Ако някой, все още непросветен в предимствата на био продуктите, ви попита какво да е първото нещо, което да си купи от био магазин, кажете му – кафе. От всички конвенционално произвеждани храни кафето е най-обработваният с химикали продукт. Преди да се превърне в събуждаща тъмна течност във вашата чаша, кафето е поело достойно количество синтетични торове на петролна основа, които бавно унищожават плодородните почви и се просмукват в подпочвените води. Затова избирайки био кафе, вие помагате макар и с една милиардна частица за намаляване на токсичните химикали в природата.

Така че, ако се чудите с кой продукт е най-подходящо да започнете да пълните био кошницата си, отговорът е кафето. Американците го правят отдавна и им се получава доста добре – за 2008 г. пазарът на био кафе в Северна Америка е бил над 1,3 милиарда долара, което прави кафето най-внасяният био продукт на континента. Освен липсата на петролни продукти в био кафето, има още две доста важни причини да го предпочитате пред конвенционалното кафе. На опаковките на повечето био кафета наред с био сертификата ще видите и още два знака - shade-grown и fair trade.

Естествените кафеени дървета не растат под директна слънчева светлина, а под сянката на гъстите тропически гори. За да увеличат реколтата, производителите на конвенционално кафе са разработили хибридни кафеени дървета, които да издържат на слънчева светлина. По този начин се добиват около 70% от кафеените зърна в света. В резултат на това, стряскащо количество тропически гори са изсечени, за да бъдат посадени на тяхно място плантации с кафеени дървета. Знакът shade-grown на опаковката гарантира, че при отглеждането на това био кафе са запазени големи площи тропически гори. Това от своя страна означава, че е намалена ерозията на почвата, запазен е хабитатът на птиците, както и естественото наторяване на почвата.

Тъй като 75% от производството на био кафе в света идва от Латинска Америка, знакът за fair trade също е много важен. Перуанци, мексиканци, колумбийци и всички останали народи, които се грижат за сутрешната доза кофеин на света, са изключително бедни хора. Fair trade производството и търговията им гарантират достойно отношение и заплащане за тежкия труд, който полагат за отглеждането на всяка опаковка био кафе.