Вярно е, че белите кристали са вкусни и дяволски изкусителни. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

В днешно време хората са убедени в опасните последствия от прекаляването със захарта. Вярно е, че белите кристали са вкусни и дяволски изкусителни, но те не бива да бъдат обвинявани за всичко, посочва проф. Левицки от университета в Корнуол.

Захар се съдържа в безбройните химически обработени храни, което допринася за епидемията от затлъстяване и диабет. Но глюкозата /захарта/ в организма е основното гориво за неговата работа, както и за дейността на мозъка.

Бедата е, че захарта е вкусна и подсладените храни ни карат да преяждаме, а това застрашава енергийният баланс на организма.

Ето някои факти за захарта, която присъства в някои от любимите ви храни и напитки:

Захарта не предизвиква диабет

Но прекаляването с нея може да ви разболее. Диабетът е заболяване, при което организмът не е в състояние да прочисти кръвта от глюкозата, а когато тя не се преработи достатъчно бързо, започва да разрушава тъканите.

Хората с диабет тип 1 са устроени така по рождение, тяхното заболяване не е причинено от захарта, но затлъстяването при децата и възрастните може да причини метаболитен синдром, който води до диабет тип 2.

Намалете килограмите, ако имате свръх тегло, и внимавайте с приема на захар. Изследванията са доказали, че намаляването на теглото с 5 до 7% понижава риска от диабет.

Прекаляването със захарта насища кръвта с мазнини

Изследванията са доказали, че приемането на повече фруктоза, захар която се съдържа в плодовете и добавяна към обработените храни, повишава нивото на липидите. И докато сравнително скромните количества на фруктоза в плодовете не трябва да ви притесняват, нейното голямо количество в обработените храни е особено опасно.

Учени от Минесота са открили, че пациентите, които са били подложени на диета богата на фруктоза, имали 32% по-високи триглицериди от тези, които били на диета с високо съдържание на глюкоза.

Причината е, че организмът не може да усвои толкова бързо сладката храна и черният дроб отделя част от глюкозата в кръвния поток или го складира за по-късна употреба.

Но ако черният дроб няма свободно място за съхранение, той превръща излишъка в триглицериди.

Фруктозата също отива в черния дроб, но вместо да се депозира в кръвния поток се натрупва във вид на гликоген. Черният дроб може да съхрани около 90-100 грама гликоген, а остатъкът се превръща в мазнини /триглицериди/.

Здравословно тегло поддържа триглицеридите на приемливо ниво. Хората с наднормено тегло трябва да ограничат сладките и тестени храни, бирата и подсладените напитки. Организмът не е пригоден да се справя с толкова сладки храни.

Захарен стрес

Ако начинът ви на живот включва редовно преяждане и препиване, може да съкратите живота си, дори и ако теглото ви е нормално.

Честото вдигане на захарните стойности в кръвта стресира органите, от които зависи метаболизма.

Последствията могат да останат дълго незабелязани. Понякога без всякакви симптоми хората се намират в предиабетично състояние, за което нямат представа, въпреки че функцията на панкреаса им вече е намаляла наполовина. Преддиабетното състояние крие същите рискове за здравето като диабета, особено за сърцето.

Затова не прекалявайте с въглехидратите (бира, подсладени безалкохолни напитки, картофи, макаронени изделия, сладкиши). Колкото по-малко подлагате организма на захарен стрес, толкова по-дълго той ще фунционира.