Сол има във всяка кухня. Това е една от подправките, с които до болка сме свикнали. А болката понякога наистина е буквална. Използването на прекалено количество сол може да доведе до проблеми със зрението, инфаркт на миокарда, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Някои учени сравняват вредата от солта с вредата от тютюнопушенето.

Дневната нужда от сол на организма е едва 5-7 г. Голяма част от солта си набявяме, посредством някои от храните, които консумираме, чието приготвяне или съхранение изисква сол. Такива са например сиренето и кашкавалът, колбасите и повечето полуготови храни. Ако си доставяме сол чрез тяхната косумация, нямаме нужда допълнително да посоляваме храната си.

И макар малките кристалчета да могат да причиняват големи вреди, всъщност именно те правят храната ни вкусна. Имаме специален вкусов рецептор за солено. Такъв рецептор имат всеядните и тревопасните животни. За сравнение обаче при хищниците той липсва. Именно затова солта (натриев хлорид), която те си доставят само от суровото месо, им е напълно достатъчна. Всичко извън тези дози е задоволяване на вкуса и желание за повече пикантност, а не нужда на организма.

Видове сол
сол
Често, когато отиваме в магазина, просто посягаме към определен пакет сол от щанда. Избираме според познатата марка или промоционалната цена. Всъщност има различни видове сол и ако се запознем в техните вкусови характеристики, можем да направим ястието си още по-приятно и изкусително за сетивата, а и здравословно за нас.

Каменната сол е е най-чистата природна сол. Тя съдържа почти 99% натрив хлорид. Образува се дълбоко в земята и това е гаранция за нейната чистота. Тя е органичен продукт и не се обработва по химичен път.

Морската сол съдържа над 80 химични елемента. Те укрепват имунната система, влияят добре и на сърцето. Едрата морска сол може да се смели в специална мелничка и да се използва за овкусяване на салати.

готварска солГотварската сол представлява рафинирана каменна или морска сол. За да не се овлажнява и да губи сипкавата си консистенция, в нея се добавя алуминий. Той абсорбира влагата, ако се появи такава. Това е само едно от нещата, което я прави нездравословна за консумация. Обогатяването с йод е най-мощното средство за профилактика на йодния дефицит у хората.

диетична солДиетичната сол е смес от калиев хлорид и натриев хлорид, като натрият е с около 60% по-малко от този в обикновената сол.



розова солКафявата и розовата сол имат не само интересен цвят (заради примесите на желязо, йод и сероводород), но и специфичен вкус. Най-вече заради наличето на сероводород при този вид сол преобладава ароматът на яйца. Всеки, който е минавал покрай сероводородни минерални извори, познава този аромат. Ако оставим настрана обаче това, кафявата и розовата сол съдържат балансираното количество натриев хлорид, както и много други минерали, които ги правят особено полезни като продукти.

Цветът от сол представлява трапезна или готварска сол с високо качество. Тя е с фини, неправилни кристали. На цвят е бяла, леко влажна и е богата на магнезий. Добива се от атлантическите солници във Франция и други страни и се култивира през безветрените летни дни.

Неподозираните възможности на солта
Освен че придава по-добър вкус на салати и ястия, солта има доста други приложения.

  • Преди да измиете зелената салата, я накиснете за 10-15 минути в подсолена вода. Така се отстраняват всички червейчета, които се крият в основата на салатата.
  • Листата от магданоза и копъра може да запазите дълго време свежи и да ги използвате за манджи и салати, като ги поставите в кутия и ги поръсите със сол.
  • Ако искате да запазите яйцата цели – без спукани черупки при варене, сложете малко сол във водата.
  • Ето и един трик на проверка на пресни яйца. Поставете ги в разтвор от 1 л. вода и 1 чаша сол. Пресните яйца веднага ще изплуват на повърхността. Снесеното преди 2 седмици яйце ще остане по средата, а това, което е развалено, ще си остане на дъното.
  • За да изчисите дъното на загорял съд, посипето го с дебел слой сол и оставете да престои няколко часа.
  • Когато изкипите млякто или друго вариво върху котлона, посипете разлятото  със сол. Така ще предотвратите образуването на неприятна миризма в кухнята.
  • Копринените дрехи запазват за дълго блясъка си, ако ги изплакнете със солен разтвор в съотношение 5 л вода: 125 г сол. Същото съотношение може да използвате и за да запазите ярките цветове на дрехите. Изплакнатите със солен разтвор дрехи няма да замръзнат през зимата, когато ги прострете навън.
  • Чисти и бели порцеланови умивалници и вани ще имате, ако ги изтъркате  с влажна кърпа, посипана със сол.
  • Стъклените чаши и шишета ще заблестят с кристален блясък, ако ги измиете със сол и ги изплакнете със студена вода.