Сигурно не сте чували за двуцветни домати, чиято окраска наподобява тази на зебрата, защото у нас не са толкова разпространени. Но ние се чувстваме задължени да споделим за уникалната визия и нетрадиционен вкус на този зеленчук.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosОткъде се взеха зебровите домати?
Създател на чудния зеленчук е развъдчикът на домати и картофи – американецът Том Вагнер. За да култивира двуцветните зеленчуци, той използвал четири сорта различни домати. И така през 1983 година на бял свят се появили двуцветните зеброви домати. За първи път Том ги представил в своя каталог за семена през същата година.

Зебровите домати са култивиран вид и на погледнати отвън наистина приличат на зебра, само че цветовете са тъмно зелено и жълто, а не бяло и черно. Новите разновидности на зебровите домати имат вместо зелено и жълто, червено и жълто.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Освен окраската, прави впечатление и вкусът им. Много изискани ресторанти използват доматите като допълнение в салатите, за да им придадат екзотичен вкус – малко сладникави и малко лютиви са, но при всички положения напомнят на своите събратя – доматите. И още – атрактивните зеленчуци узряват по-рано от обикновените.

Най-важният въпрос е…
…всъщност кога зебровите домати узряват, защото зеленият цвят е много подвеждащ? Единственото, което ги отличава от останалите сортове домати са цвета и вкуса, така че можете да сте сигурни, че са узрели, когато са леко меки. Можете да наблюдавате и по-светло зелените ленти по доматите – когато станат жълти, значи зеленчукът е готов за консумация.

Как могат да се консумират?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В салати или самостоятелно, в сандвичи или като ордьоври, с фета сирена или обикновено - няма значение, просто трябва да добавите любимите си подправки и да овкусите. И все пак зебровите добати са най-вкусни с пресен босилек, нарязан на ситно и малко зехтин.