Всяка култура си има своята специфична кухня и съобразно нея - традиции, които помагат на дамите да запазят формата и добрата си фигура, независимо от географското си местоположение. И макар и ритуалите, продуктите и навикът да хапваме едно или друго, да зависят до голяма степен от нашата собствена история, някое и друго трикче от чужда страна, никога не е излишно. И така: какви са тайните за добра и балансирана диета, които жените по света спазват?

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosТайната на британките: закуска!

Британците обичат закуската си и са винаги склонни да намерят време за хубав и вкусен старт на деня си. При това - независимо от професията или начина си на живот. Нещо повече - закуската е толкова задължително и естествено нещо за тях, че изобщо не се терзаят излишно за калории или килограми. Просто сравнение - например американците не спазват подобни ритуали – те хапват нещо набързо или излизат направо гладни за работа. Във Великобритания обаче закуската е и ще си остане най-важното хранене за деня.

Защо действа: Редовната и богата закуска (без притеснения за калории или други подобни) – всъщност ще ви помогне да свалите килограми в дългосрочен план - в рамките на една година, твърдят от ivillage.com. Ранното хапване балансира нивата на кръвната захар и освен това, когато сте сити от сутринта, е много по-малко вероятно да се храните много обилно на обяд, на вечеря и помежду двете. В цифри – вероятно ще си спестявате по 150 излишни калории всеки ден.

Освен това ще се чувствате по-будни и по-концентрирани – закуската стимулира производството на хормона ацетилколин, който повишава уменията ви да се фокусирате върху задачите си, да помните по-лесно и прочее.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosТайната на индийките: ходете (боси)

Средностатистическата индийка ходи по около 9 км. пеша всеки ден – не на бягащата пътечка, а от едно място на друго. Резултатите говорят сами за себе си – наднорменото тегло в Индия е сравнително рядко срещано явление. Причината – многото и редовно движение.

Защо действа: Откраднете си един допълнителен час за разходка – във всеки един свой ден и по този начин ще забързате загубата на тегло с около 50 процента.  
Допълнително: Опитайте се да подправите диетата си с традиционни източно-индийски ястия – техните силни, ароматни подправки (например куркумата, кърито, кардамона и кимиона) стимулират усещането за ситост, което значи, че когато стомахът ви е пълен, ще ви е по-лесно да станете от масата и да не прекалите, без да се усетите.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosТайната на китайките: не на пакетираните храни

Въпреки, че в Китай има изобилие от пакетирани храни, жените там се въздържат да ги купуват. Те вярват, че храната е по-здравословна и по-вкусна, когато е прясна. Те хапват почти двойно количество прясно приготвени ястия в сравнение с хората в която и да е от останалите страни по света.

Защо действа: Ако превключите на хранителен режим от прясно приготвени храни, включващи свежи плодове, зеленчуци, месо, ядки и яйца, може да отслабнете три пъти по-бързо. Необработените храни са пълни с витамини, минерали и здравословни мазнини, които потискат апетита и забързват горенето на мазнини. Освен това те са по-бедни на фруктоза, трансмазнини и други съставки, които саботират отслабването, като нарушават баланса на кръвната захар и пречат да контролирате апетита си.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosТайната на гъркините: зехтин и вино, вино и зехтин

Средностатистическият грък поема около 26 литра зехтин годишно, заедно със същото количество червено и бяло вино. И докато смятате, че подправките и алкохола са гаранция за повече килограми, оказва се, че е вярно точно обратното.  

Защо действа: Алкохолът прави клетките на мускулите по-чувствителни към инсулина – хормонът, който ни помаха да абосрбираме и изгаряме кръвната захар, преди да се превърне в мазнина. А зехтинът? Тази здравословна мазнина е пълна с антиоксиданти, които потискат апетита и забързват горенето на мазнини. Казано накратко: дневната доза от това динамично дуо може да смали талията ви. Изследванията показват, че 2 супени лъжици зехтин на ден (вмесо марагарин, масло или олио) и чаша вино, са достатъчно добра диета за всяка жена.

Очаквайте продължение.