Коледните и новогодишните празници са неизменно свързани с качването на килограми. И никой не може да избяга от това! А седмиците след края на празненствата пък прекарваме в мислене за това как да се отървем от излишните калории.

В забързаното ни ежедневие обаче рядко ни остава време за усилени тренировки във фитнес залата. Диетите пък често изтощават организма и ни правят по-податливи на типичните за зимния сезон вируси и простуди.

Ето защо е добре да помислим за начини, по които, без особени усилия, да намалим теглото си. В първата и втората част на материала „Слаби без тренировки и диети” вече ви предложихме куп полезни съвети в тази насока. Следват още няколко:

1. Почистете дома си

Отделете два часа, в които да подредите жилището си, да пуснете прахосмукачката, да избършете праха. Това ще ви помогне да се отървете от над 400 калории. Ако пък носите по-плътни дрехи, докато извършвате полезната дейност, ще увеличите потенето и респективно – горенето на калории.

2. Потанцувайте

Отбийте се в любимата си дискотека или просто потанцувайте у дома. Един час, прекаран в извършване на така приятната дейност ще ви помогне да се отървете от цели 445 калории.

3. Карайте колело

Карането на велосипед е едно от най-добрите упражнения за поддържане на добра форма. В това действие активно участие взимат почти всички важни мускули. Един час въртене на педалите помага за изгарянето на 272 калории. Отдавайте се на този вид спорт поне два пъти седмично, съветват специалистите.

4. Пазарувайте

Един следобед, прекаран в обикаляне по магазините, било то и само за храна, гарантира изгарянето на почти 500 калории. Ако след това сготвите и вечеря за любимите си хора, ще се простите с още 136.

5. Тренирайте в минутите за почивка

Колкото и заети да сте, можете да отделите около 15 минути за упражнения. Ако обаче наистина сте изцяло ангажирани с работа, вдигайте гирички всеки път, когато си дадете почивка дори за 5 минути. Ако пък правите упражнения, с които да натоварвате възможно най-много мускулни групи, то вие имате шанс да изгаряте по 250 калории на всеки 15 минути тренировка.