Опитвали ли сте някога какво е на вкус сеното? Да? Не? Май по-скоро второто. И ние не сме опитвали, но съвсем скоро се каним да го направим. Бързаме да ви успокоим – няма да ядем сено, а ще пробваме една луксозна и шикозна подправка, наречена шафран.

Шафранът е една от най-старите подправки познати на човечеството и същевременно най-скъпото и изискано нещо, с което можете да подправите ястията, които приготвяте. Той се получава от цветовете на шафрановия минзухар, които се изсушават и се използват в готварството не само като подправка, а и като оцветител. Шафрановият минзухар има само три червени тичинки в средата, от които се извлича ароматната подправка.
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Много хора описват аромата му като „метален мед”, а вкусът е с нотки на сено, но леко горчиво. Доста екзотично звучи, точно като региона, в които се отглежда и използва най-много – Югозападна Азия.

Знаете ли, че…?

  • За направата на един килограм сух шафран са необходими приблизително 150 хиляди цвята

  • За да се засадят тези 150 хиляди цвята се използва площ, равняваща се на площта на две футболни игрища

  • Цените на дребно на един килограм шафран могат да достигнат до 10 хиляди евро

  • Шафранът придава приятен жълто-оранжев цвят на храните и се използва и в сладкарството, производството на алкохол, парфюмерията и в текстилната промишленост

  • Пресният шафран се познава по яркия тъмночервен цвят, леката влажност и еластичността на нишките

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

    Освен наситеният екзотичен вкус, който ще получите, ако приготвяте приятни и ароматни ястия с шафран, като бонус ви идват и лечебните му свойства.

    Полезен за сърцето
    В китайската медицина подправката от дълго време се използва за подобряване на кръвообращението и бързо премахване на синини. Шафранът притежава активна съставка, наречена кроцетин, за която има доказателства, че намалява нивата на холестерола в кръвта.

    Добър за очите
    С възрастта зрението отслабва и се появява т.нар. заболяване на очите макулна дегенерация. Доказано е, че шафранът е полезен за очите като значително забавя процесите, които карат зрението да отслабва с годините.

    Бори се с времето
    Шафранът също е много полезен и ефективен в борбата със свободните радикали, а една от основните му съставки шафраналът притежава антиоксидантни свойства.

    Действа като афродизиак
    Някои от съставките в шафрана въздействат на настроението и ни правят по-щастливи, екзалтирани и ни действат като афродизиак.