И сега, когато най-после можем да изтупаме праха от мини поличките и леките роклички, трябва да помислим и за фигурата си.

След като се оказа, че сред онези неща, които най-много искаме да променим във външността си, е броят на килограмите, решихме да потърсим няколко съвета за пролетното меню.

1. Отървете се от течните калории. Между кафетата и мелбите, газираните напитки, пълни с фруктоза и суперзахарните плодови сокове, може да консумирате още хиляди калории, без да си давате сметка за това. Съветът на health.com е да се придържате към водата, в която можете да добавяте парченца краставица, лимон или портокал "за разкош".

2. Изключете телевизора и излезте навън. Това може и да ви се струва много очевидно решение, но всъщност е много важно. Да, има много нови предавания и филми. Но докато седите на дивана, не само, че не горите калории, но и поемате още такива. Често се случва да изплюскаме по цяла опаковка чипс, докато се вълнуваме кой ще спечели еди кое си състезание, без изобщо да се усетим.

3. Започнете вечерята със салата. Салатата не е просто традиция, завещана ни от родителите, тя е чудесна за диетата, защото водата, която се съдържа в зеленчуците, ще ни остави усещане за ситост и няма да се натъпчем с основното ястие.

4. Обичайте грила. Едно от най-хубавите неща за месата, направени на грил, е че всеки може да ги приготви. Няма нищо по-лесно от това.

5. Пропуснете нишестето и въглехидратите няколко пъти седмично. Това значи – никакъв хляб, спагети, макарони, боб и прочее. Вместо това, ще се нуждаете от повече протеини и зеленчуци, които горещо препоръчваме.

6. Затворете кухнята след вечеря. За да се спрете постоянно да се връщате за още малко кашкавалче, измислете си друго, с което да замествате допълнителните порцийки, които си позволявате след вечеря – например билков чай. Или пък просто след като се нахраните, измийте си старателно зъбите!

7. Елиминирайте екстрите – малко бонбонки сега, малко солетки после… от това също се пълнее, при това, без да си давате сметка. Ако прекратите допълнителните нещица между основните хранения, това малко усилие ще ви се отплати.