Ето няколко елементарни трика, благодарение на които ще влезете в любимите си дънки без ужасяващите глад и мъчения:

1. Количеството храна, независимо каква е тя, е от изключително значение

Повечето хора имат определена представа какво е „нормалното” количество храна в една чиния, независимо дали е за един или за четирима. Идея: намалете порциите храна, които приемате . Ако можете визуално да оцените какво е реално необходимото количество храна, за да се наядете, без да преядете, ще се чувствате сита с много по-малко.

2. Кажете НЕ на „престъпленията”.

Следващия път, когато седнете да вечеряте пред телевизора, хапнете преди да е започнал любимия ви криминален или болничен сериал. ТВ сериалите, които включват болнични легла и убийства, напомнят на зрителите за собствената им смърт. Дори да е в дълбокото подсъзнание, след изглеждане на подобна серия, зрителят остава депресиран или разтроен, което в повечето случаи парира с хапване на нещо вкусно… Което доста често е нездравословно.

3. Дай почивка на челюстта, а и на вилицата си.

Дъвчейки сякаш сте на състезание за надяждане, сериозно увеличавате броя на погълнатите калории. Проучване показва, че жени с 22% телесни мазнини (нивото, прието за нормално), които са отделили по 20 минути на хранене, са приели по-малко калории от тези, които са се нахранили по-бързичко. Така че се замислете за къде бързате, докато изгълтвате закуската преди синоптикът да е успял да обяви минималните температур. Яжте успоредно с цялата прогноза, а и с новините.

4. „Разхождайте” паметта си .

Следващият път, когато със следобедното си кафе посегнете към шоколадовия мъфин, се опитайте да си припомните какво сте яли по-рано през деня. Проучване сочи, че хората, които са записали подробностите от последното си хапване – количество и естество на храната, ядат 30 % по-малко от тези, които не са го направили. Споменът за определено хранене може да отключи в  мозъка импулса за взимане на решения, което ще стопира неспирното слагане на нещо в устата.

5. Сядайте срещу огледалото.

Поредното проучване сочи, а и ние го потвърждаваме от личен опит, че когато се храните в ресторант и седнете срещу огледало, ще ядете по-малко. Ако всеки път, когато посегнете да сложите поредния залък в устата си, срещу вас стои изражението ви, ще си припомните обективното състояние на тялото си и евентуално целите за отслабване, които сте си поставили.