Представете си пътя на всяка ябълка, чушка или диня до вашата трапеза. Освен, ако не ги откъсвате от задния си двор, пресните продукти идват от полета и градини, покрити с различни пестициди и хербициди. Дори отгледаните органично продукти имат следи от различни ‘’разрешени’’ химикали. След полето те минават през няколко чифта ръце, докато се окажат на вашия кухненски плот, готови за консумация. За да бъдете защитени от химикалите, бактериите и насекомите, които има върху пресните продукти, ви напомняме някои изпитани правила за безопасната им употреба:

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos1. Обръщайте специално внимание на плодовете и зеленчуците, които се консумират сурови. Дори да пропуснете да почистите добре някое листо спанак, готвенето най-вероятно ще ви предпази от бактерии, но ако приготвяте прясна салата, трябва да сте нащрек.

2. Задължително измивайте всички плодове и зеленчуци, дори такива които консумирате без корите. Картофите, пъпешите и дините изчетквайте под течаща вода в продължение на минута и след това обелете. Ако не измиете кората, разрязването и беленето с нож пренасят всички замърсявания във вътрешността. Това правило важи дори и за бананите. Никога не купувайте разрязан вече плод.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos3. Ако плодът или зеленчукът имат ядливи ципи - например ябълките, чушките, тиквичките и доматите, изплакнете ги хубаво за около между половин и една минута. Използвайте пръстите си за да измиете активно по-упоритите петна или восък. Ако се съмнявате за произхода на продукта, задължително го обелете.

4. Плодовете като грозде, ягоди и горски плодове най-добре се измиват, след като ги разделите на малки количества и обилно поливате с вода в продължение на минута. Учените са доказали, че по-краткото измиване не премахва голяма част от замърсителите. След това подсушете плодчетата с чиста кърпа.

5. Ако сте купили маруля, спанак, лапад или зеле, непременно премахнете външните и наранени листа. Почистете от корените и разделете листата. Измийте, като накиснете във вода с малко сол за 5 минути и след това изплакнете обилно. Ако сте избрали пакетирани зелени листа от супермаркета, отново ги измийте, често ще откривате, че е имало защо.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Не на последно място, винаги измивайте ръцете си преди и след работа с пресни продукти и почиствайте внимателно плотовете, дъските за рязане, ножовете и четките. Никога не работете едновременно с месо, яйца и зеленчуци или плодове, които ще консумирате сурови; обработвайте продуктите за прясна консумация отделно от тези, които ще готвите. Научете децата в дома си на тези простички правила, за да бъдат те здрави, а и вие спокойни.

Със съдействието на www.artofrealfood.com