Противозачатъчните са страхотно решение за предотвратяването на нежелана бременност, регулирането на менструалния цикъл и дори облекчаването на неприятните крампи – три пъти "Ура" за модерната медицина. Наедно с плюсовете обаче, малките хапчента имат и големи минуси. В този материал ще обърнем специално внимание на един от тях, а именно – унищожаването на така нужните на организма ни нутриенти.

Тъй като противозачатъчните медикаменти променят нормалните нива на хормони в тялото ни, витамините и минералите, които сме си набавили с храната биват сериозно засегнати, водейки до умора, главоболие, раздразнителност и дори напълняване (дотук с радостта от модерната медицина).

За щастие, приемът на правилните храни може да запълни празнините, гарантирайки добро разположение както на духа, така и на тялото. Нека видим кои са те:

1. Банани

Витамин B6 регулира хормоните и подпомага произвеждането на серотонин, който пък ни прави щастливи и предотвратява постоянния глад. Добрата новина е, че само един банан съдържа 40% от необходимата дневна доза от този така важен витамин. Други храни, богати на B6 са рибата тон, сьомгата, пилешкото месо, авокадото и слънчогледовите семки.

2. Миди

Мидите са богат източник на витамин B12 – ключов нутриент за добрия метаболизъм и производството на енергия. Само една порция миди съдържа 200 пъти над препоръчителната дневна доза от B12 и само 150 калории. Други храни, които ще ви набавят този нутриент са октоподът, хайверът, стридите и черният дроб.

3. Сирене Рокфор

Сирената Рокфор, Бри, Камембер, Карауей, синьото сирене и козето сирене ще ви набавят витамин B2, или т.нар. рибофлавин. Спряган за хормон на щастието, този нутриент се грижи за нормалния енергиен метаболизъм и правилното протичане на клетъчните процеси. Други храни, които са богати на B2 са черният дроб, сушените билки, бадемите, сусамът и рибата.

4. Листни зеленчуци

Спанакът, зелето, киселецът и всички останали листни зеленчуци с изключително богати на фолиева киселина. Именно този нутриент поддържа червените ви кръвни телца здрави и предотвратява проблемната бременност. Други източници на B9 са бобът, грахът, броколите, аспержите и авокадото.

5. Жълти камби

Витамин C, ще ви осигури красива кожа и коса, както и силен имунитет и енергия. Вероятно не знаете, но жълтите камби са четири пъти по-богати на този нутриент от портокалите, а в допълнение съдържат и голяма доза фолати. Други храни, които ще ви снабдят с витамин C са броколите, ягодите, папаята, кивито и къдравото зеле.

6. Бадеми

Свободните радикали увреждат клетките и предизвикват стареене на кожата и водят до развитието на различни смъртоносни болести. Според различни изследвания противозачатъчните повишават  този вид оксидативен стрес, превръщайки нуждата от витамин Е в крайно наложителна. За щастие, бадемите идват на помощ. Само ¼ чаена чаша ви набавя нужната дневна доза, преборвайки свободните радикали. Други храни, които ще ви набавят витамин E са слънчогледовите семки, лешниците, фъстъченото масло и авокадото.

7. Бразилски орех

Минералът селен е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той предотвратява стреса, спомага правилната функция на щитовидната жлеза и предотвратя някои ракови заболявания. Тъй като оралните контрацептиви унищожават голяма част от присъстващия в организма ни минерал, съветваме ви да приемате по един бразилски орех на ден – напълно достатъчно количество, което ще набави нужната ви дневна доза. Други храни, богати на селен, са рибата тон, сардините, скаридите, яйцата, овесените ядки и пуешкото месо.

8. Стриди

Стридите са един от най-богатите източници на цинк, който пък спомага добрия метаболизъм и имунитета. Само 6 от тези малко странни мекотели могат да ви набавят 4 пъти над необходимата дневна доза цинк. Други храни, богати на този минерал са пшеничният зародиш, телешкият черен дроб, телешкото месо, тиквените семки, черният шоколад и агнешкото месо.