Помните ли как като малки деца оцветявахте картинки и знаехте точно кой цвят да използвате за косата, роклята или устните на момиченцето, което рисувахте? Вярвате ли, че храните имат свойства, закодирани в техните цветове и ако знаете кой цвят да използвате в зависимост от нуждите си, можете да бъдете енергични и жизнени и да оптимизирате теглото си без особени усилия. Всичко което се иска от вас е да оцветите менюто си.

Зад цветовете стоят различни фитолементи и антиоксиданти, за които учените научават все повече и повече. Ако функцията им в растенията е да ги предпазват от някои вредители или да привличат определени животни, като им дават ярък цвят, то консумирани могат да ни предпазят от клетъчни увреждания, да подобрят имунитета ни, да помогнат на тялото да се освободи от токсините и да ни възстановят от ежедневния стрес.

СИНИ И ЛИЛАВИ ХРАНИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЕлементите, които се срещат в сините на цвят храни подпомагат функциите на отделителната система и спомагат за загубата на излишни течности в тялото. Така портокаловата кожа се заглажда, а лицето ви е младо и освежено, с по-нежна структура. Сините храни са свързани и с по-добра памет и намалят риска от сърдечно съдови и ракови заболявания. Може да опитате боровинки, къпини, черници, сини сливи, грозде или стафиди, лилаво зеле или патлаждан

ЗЕЛЕНИ ХРАНИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosХлорофилът , В витамините, калцият, селенът и фолиевата киселина в зелените храни ще ви предпазят от  увреждащите лъчи на слънцето, ще гарантират здрава нервна система, силни кости  и зъби, блестяща коса и нокти. Зелените храни са особено важни ако скоро сте боледували или ако сте бременна, както и ако имате трудности със зрението, болки в ставите или искате да се изчистите от токсини. Зелените листни зеленчуци и всички видове зеле и зелени бобови са особено подходящи както за поддържане на оптимално здраве, така и ако имате нужда да се сбогувате с няколко нежелани килограма.  Не забравяйте и уникалните киви и авокадо, които също са наситено зелени.

БЕЛИ ХРАНИ

Макар, че цветът им е неутрален, белите храни по нищо не отстъпват на цветните. Калият и калцият  правят белите храни особено ценни за нервната система и възстановяването на организма от натоварване. Ако спортувате, белите храни са помощник за ставите, сухожилията и мускулите, а ако се тревожите за сърцето си и нивата на холестерол, сте попаднали на точната храна. Чесънът и лукът имат силни антивирусни качества и имат отношение към загубата на тегло. Може също да заложите на бананите, светлите праскови, кокосовите орехи, карфиола, картофите, гъбите и ряпата.

ЖЪЛТИ ХРАНИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЖълтите храни съдържат витамините А, Е и С, които повишават тонуса и засилват имунитета.  Влиянито на елементите в жълтите храни върху зрението е изумително и учените съветват в менюто ни да присъстват колкото се може повече от тях.  Ако сте изложени на цигарен дим, жълтите плодове и зеленчуци са абсолютно задължителни в ежедневното ви меню. Манго, ананас, лимон, праскова, круши, тиква, ябълки и жълти чушки са добро начало за жълтия цвят във вашата чиния.

ОРАНЖЕВИ ХРАНИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosКрасивият и траен тен обича оранжевите плодове и зеленчуци.  Ако кожата ви е загубила еластичност, може да се фокусирате върху оранжевите храни. Заради високото съдържание на калий сърдечносъдовата и отделителната система работят чудесно с оранжеви плодове и зеленчуци, а каротеноидите се грижат за доброто зрение. Може да избирате измежду моркови, тиква, портокали, манго, праскови и сладки картофи (батати).

ЧЕРВЕНИ ХРАНИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Червените храни подпомагат пречистването на кръвта, повишават жизнената енергия, борят се с анемията, загубата на памет и остаряването.  Ако бъбреците ви често страдат от простуда, червените плодове може да са от осезаема полза. Ако се борите с  възпалителен процес, може да заложите на червения цвят. Сред зеленчуците любими са ни червеното цвекло, чушките, червеният лук и доматите, а сред плодовете черешите, горските плодове, нара,  динята и ябълките.

КАФЯВИ ХРАНИ
Шоколадът и суровите ядки спомагат за еластичността на кръвоносните съдове и поддържат хормоналната система в безупречно здраве. И двете храни приемани в умерени количества улесняват поддържането на оптимално тегло и настроение. За да са пълни ползите от суровите ядки, може да ги накисвате във вода за няколко часа и след това да ги изсушавате на много ниска температура. За да получите максимален ефект от шоколада, заложете на тъмния шоколад с естествено високо съдържание на каково масло и какаови ядки.

Важно е да знаете, че менюто ви може да бъде цветно, но да не ви дава богатството си от фитоелементи заради начина на доставяне и приготвяне на продуктите. За да запазите и  усвоите максимално фитоелементите и антиоксидантите, спазвайте следните лесни правила:

1. Ограничете беленето на продуктите. Измивайте щателно или само с вода или със специален препарат, но белете само в краен случай.  Продукти като сладки и обикновени картофи лесно може да се обелят след приготвянето им.
2. Гответе на пара или в много малко вода.
3. Сервирайте плодовете и зеленчуците веднага след нарязването им. Контактът с въздуха уврежда крехките фитоелементи.
4. Научете се да пазарувате от пазар близо до дома и купувайте пресни плодове и зеленчуци, колкото се може по-често. Ако сезонът не позволява пресни, винаги може да ползвате замразени.  Те често имат по-добри хранителни качества от отдавна откъснатите пресни.  Направете си цветови списък за пазар и купувайте от всички основни цветове продукти. Другия вариант е да да разделите седмицата на цветни дни и да редувате различни по цвят храни.
5. Помнете, че плодовете и зеленчуците оставени на стайна температура губят качествата си по-бързо от охладените. Съхранявайте всички пресни плодове и зеленчуци в специалното отделение в хладилника.
6. Когато поръчвате в ресторант, избирайте салати, които са нарязани възможно най-едро. Когато това е възможно, помолете за целия плод вместо за изцедения от него сок. Прясно изцедените сокове бързо губят качествата си.

За да оцветите менюто си, планирайте следващите 3 дни по подобие на този цветен план:

ДЕН 1

Закуска
Изцедено кисело мляко с боровинки, сурови бадеми, мед и канела
Обяд
Салата от спанак, чери домати, сушени домати, краставици, авокадо и сирене
Таратор с орехи
Вечеря
Малка пълнозърнеста пица с чушки, маслини, лук и моцарела
Мус от замразен банан с кокосово мляко

ДЕН 2

Закуска
Прясно изцеден сок от моркови, червено цвекло и зелена ябълка
Обяд
Крем супа от сладки картофи
Зелена салата с репички и киви
Вечеря
Гръцка салата
Спанак с яйце
Плодова салата от ягоди, череши и прясна сметана

ДЕН 3


Закуска
Омлет с гъби и лук
Круша
Обяд
Салата от моркови и кедрови ядки
Риба със сос от домати и маслини
Вечеря
Руски борш
Спаначено суфле
Горещ шоколад

Със съдействието на www.artofrealfood.com