Антиоксидантната диета или още наречена кислородна е създадена от известния специалист в областта Кери Гласман. Хранителната програма е базирана на богат антиоксидантен режим, който включва плодове, зеленчуци, зърнени храни и протеини и изключва изкуствени подсладители, тлъсти храни и др.

Кислородната диета не брои калориите, въглехидратите или всяка мазнина, която поемате. Вместо това тя брои антиоксидантните възможности на всяка храна, с която се храните или КАКР (капацитет на абсорбация на свободните радикали). Богатите на антиоксиданти храни унищожават вредните за тялото ни свободни радикали и на тази теория е базирана диетата. Според Гласман тя може да подобри вашето здраве по всевъзможни начини:
-    зарежда тялото с енергия
-    има отслабващо действие
-    намалява потенциалния риск от някои заболявания
-    подобрява цялостното състояние на кожата и косата

Хранителният режим е базиран на 3 фази в рамките на 32-дневна програма.

Позволени храни:
-    пресни зеленчуци
-    риба
-    зелен чай
-    яйца
-    месо: пилешко и пуешко
-    мляко
-    пресни плодове
Режимът позволява консумацията на толкова плодове, колкото ни се иска. Окуражава се и приемането на зелен чай, плодове, протеини и скорбяла.

Трите фази

Първата фаза протича, като прочистване на организма и трае 4 дни. През това време трябва да поемате от всичко, което се предлага в менюто на диетата, за да можете да подготвите организма за по-дългата втора фаза.

Втората фаза е всъщност същинската част от режима, в която трябва да отслабнете най-осезаемо. Периодът е 16 дни.  Препоръчват се предимно зеленчуци и по-малко плодове.

Фаза три включва основните принципи на втората, но е по-снизходителна към десертите. Можете да си позволите повече плодове. Продължава 12 дни.

Какви храни да избягвате:
-    сладки неща, като бисквити, торти и други вкуснотии
-    пържени храни
-    хамбургери
-    опаковани храни
-    тлъсто месо
-    изкуствени подсладители

Заедно с диетата е добре да си създадете и други полезни навици, като:
-    упражнения
-    редовен секс
-    здрав сън

Какво казват експертите?
Като всяка диета и тази си има своите опоненти. Основно критиките са насочени към предизвикателството пред организма, който ще е подложен на нискокалорична диета дълго време. Но кислородната диета всъщност не е толкова нискокалорична в сравнение с повечето.  
Въпреки критиките, тя получава аплодисментите на много експерти заради богатия набор от витамини, минерали и антиоксиданти.

И не забравяйте да се консултирате с диетолог преди да вземете решение за тази стъпка.