Веганството вече е отживелица, защото най-новата и модерна диета се нарича пеган. Да, съвсем правилно четете – никоя от буквите не сме объркали - не с „в“, а с „п“. Пеганството е комбинация от вече известните хранителни режими веган и палео диетата. Нейн автор е доктор Марк Хайман от Клиника „Кливланд“ в Охайо, който има и издадени книги, посветени на здравословния начин на живот.

Много от вас вероятно се питат как е възможно да бъдат комбинирани два напълно различни хранителни режима. Уточняваме, че веганите не консумират никакво месо и продукти с животински произход, включително яйца, млечни продукти и мед, докато палеолитната диета се базира основно върху храните, които са консумирали нашите прадеди – месо и риба с ниско съдържание на мазнини, зеленчуци и плодове.

И така – какво означава да бъдат комбинирани две напълно изключващи се диети, или т.нар. пеган диета?

Смята се, че режимът е взел най-доброто от двете диети и го е съчетал по перфектен начин.  Пеганите трябва да наблягат на храните с растителен произход, както и месото. Консумират се много зеленчуци и плодове, както и храни без съдържание на захар и скорбяла. Поощрява се хапването на храни, съдържащи полезни мазнини като ядки, семена, зехтин и авокадо.

Снимка: istockphoto.com

Препоръчва се 75% от поеманата храна през деня да е с растителен произход.

Ето и още няколко важни неща, които трябва да следвате по време на диетата:

  • Не се консумират храни като пшеница, съдържащи глутен и млечни продукти
  • Бобовите изделия са разрешени, но трябва да бъдат в ограничено количество.
  • Не се позволява консумацията на каквато и да е захар.

Най-важните плюсове на пеган диетата са, че се насърчава консумацията на много плодове и зеленчуци и се изключват преработените и пакетирани храни.

Един от основните недостатъци на пеганството е изключването напълно от менюто на млечните продукти, защото те са добър източник на важни елементи и минерали, като калций, витамин Д, витамин А, магнезий, фосфор. В такъв случай трябва да си ги доставите по друг начин.

И не забравяйте, че преди да започнете какъвто и да е хранителен режим, е добре да се консултирате с медицинско лице.